Till innehåll

Demokratiska samtal

Hur ska vi prata med varandra för att olika åsikter ska kunna rymmas i en demokrati? I det här undervisningsmaterialet får dina elever ta ställning i svåra demokratiska frågor och samtidigt öva sin samtalskompetens.

Om materialet

Hur ska vi prata med varandra för att olika åsikter ska kunna rymmas i en demokrati? I det här undervisningsmaterialet får dina elever ta ställning i svåra demokratiska frågor och samtidigt öva sin samtalskompetens.

Materialet riktar sig främst till elever i åk 7-9 och gymnasiet samt till folkhögskolan och annan vuxenutbildning. 

Borde det bara vara experter som styr Sverige? Finns det frågor där majoriteten inte ska få bestämma? Eleverna svarar på frågor på sina datorer eller mobiler, och du som lärare kan visa upp klassens svar som statistik på din skärm.

Historiska texter i materialet ger eleverna möjlighet att sätta sina åsikter i relation till historiska händelser där frågorna ställts på sin spets. Och lektionen avslutas med reflektion över hur vi kan prata med varandra för att olika åsikter ska kunna rymmas i en demokrati.

Materialet finns även i en lättläst version.

Välj version

Här hittar du den sida som eleverna och du använder i klassrummet. Elever kan använda mobiler eller annan valfri digital enhet. Du som lärare behöver använda en lite större skärm som du kan visa för klassen, till exempel genom att koppla din dator en projektor.

  Starta lektionen

   Starta lättläst version av lektionen

    Om undervisningsmaterialet

    Till dig som lärare, om hur du kan arbeta med materialet i klassrummet.

    Relaterat

     Se alla undervisningsmaterial

     Här hittar du som är lärare 27 olika material att använda i din undervisning. För klassrummet, för studiebesök till olika platser och material som elever kan använda på egen hand.

      Demokrati pågår

      Demokrati pågår är ett digitalt undervisningsmaterial för åk 4-6. Med hjälp av materialet kan du jobba med att stärka förståelsen för demokratins värden och förutsättningar samt förmågan till att bidra i ett demokratiskt samtal hos dina elever.

       Utskrivbar utställning: Från demokrati till diktatur – steg för steg

       En tidslinje över hur Hitler och nazisterna genomförde ett stegvis men obevekligt avskaffande av demokratin. Händelserna i Tyskland 1933 visar tydligt varför demokratin ständigt måste förklaras och försvaras.