Till innehåll
Ett historiskt skolfoto på barn

Varken finne eller svensk

En bok om hur 1800- och 1900-talets svenska assimilationspolitik påverkade tornedalingar, kväner och lantalaiset.

I boken Varken finne eller svensk får du följa hur den svenska staten och kyrkan under mer än hundra år – från slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet – formade en minoritetspolitik som kom att starkt påverka tornedalingar, kväner och lantalaiset. Varför hände det? Och vilka spår har det lämnat efter sig?

Varken finne eller svensk är författad av Klas-Göran Karlsson, professor emeritus i historia vid Lunds universitet, som också ingick i kommissionen. Han tar oss på en resa genom kommissionens arbete, men väver också in sina egna tankar, tolkningar och slutsatser.

Boken är resultatet av ett regeringsuppdrag till Forum för levande historia att göra en populärversion av det slutbetänkande som tagits fram av den svenska sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset (SOU 2023:68). Syftet med en populärversion är att kommissionens omfattande rapport tillgänglig för fler.

Vi hoppas fler ska få kunskap om de historiska skeenden som har påverkat tornedalingar, kväner och lantalaiset – och varför deras historia är avgörande för att förstå Sveriges historia i sin helhet.

Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia

Beställ boken

Max antal som kan beställas är 2 exemplar. Frakt tillkommer. För förfrågningar om fler exemplar, vänligen kontakta webmaster@levandehistoria.se.
Pris:0 kr(Porto tillkommer)
Antal:
Finns i lager

Ladda ner

Boken Varken finne eller svensk står på ett bord

Upptäck mer

Ta del av berättelser från tre av orterna som omnämns antologin.

    Svartvitt foto av traditionella skolfoto. Barnen är uppställda i rader framför en byggnad.

    Tornedalingar i Sverige

    Tornedalingar är en av de nationella minoriteterna i Sverige. Här kan du läsa om historiska händelser som påverkat tornedalingar i Sverige och om svenska statens förhållande till tornedalingar genom historien.
      En färgglatt grafiskt kollage föreställande symboler och flaggor för de nationella minoriteterna.

      Nationella minoriteter – statens påverkan i historien

      Sedan år 2000 är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar erkända som nationella minoriteter i Sverige. Men hur har relationen mellan den svenska staten och minoritetsgrupperna sett ut under historien.
        Moduler med bildskärmar i en utställning

        Jag är jag!

        En utställning om de nationella minoriteterna i Sverige. Genom filmer, fakta och foton får du lära känna de fem nationella minoriteterna och fundera kring vad det innebär att få vara den man är. Utställningen med tillhörande workshop vänder sig främst till elever i årskurs 4-6.