Till innehåll

Under ett vackert tyg - Ett fasansfullt samhällsexperiment i Kambodja

En faktaskrift från 2009 som beskriver Kambodja, både kulturellt och historiskt. Läsaren får sedan följa hur landets befolkning utsätts för de mest bestialiska prövningar, för att ge plats för Demokratiska Kampuchea.

En svartvit illustration av ett stycke tyg med fransar.

Bild ur faktaskriften ”Under ett vackert tyg - Ett fasansfullt samhällsexperiment i Kambodja”. Illustration: Bou Meng.

Om faktaskriften

Utgiven: 2009

Läsaren får kännedom om det persongalleri som idag figurerar i nyhetssändningar om tribunalen i Kambodja. Faktaskriften är en lättillgänglig men faktafylld beskrivning av det politiska spelet mellan stormakterna Kina, dåvarande Sovjetunionen samt USA och hur de påverkar händelseförloppet för Kambodja.

"Under ett vackert tyg" är skriven av professor David Chandler som vistades i Kambodja på 1960-talet, där han arbetade som vice konsul med ansvar för språkfrågor vid amerikanska ambassaden i Phnom Penh. Han har senare ägnat en stor del av sin akademiska karriär åt Sydostasien.

Skriftens illustrationer är gjorda av Bou Meng, en av de få personer som överlevde vistelsen i det ökända fängelset Tuol Sleng.

Relaterat

  Fakta om brott mot mänskligheten i Kambodja

  Bland kommunistiska regimers brott mot mänskligheten, står de röda khmerernas regim i Kambodja, åren 1975–1979, för de mest extrema. Enligt beräkningar dog 20 procent av befolkningen (mellan 1,5 och 1,7 miljoner människor) under de knappt fyra åren genom direkta avrättningar och svält orsakad av regimens politik.

   Lättläst fakta om brott mot mänskligheten i Kambodja

    Speltid - 12:36

    Från dröm till terror, avsnitt 15: Röda Khmererna i Kambodja

    Ett avsnitt ur en dokumentärserie om kommunistiska regimers brott mot mänskligheten.