Till innehåll

Någonstans i Sverige

En antologi med lokalhistoriska perspektiv på Sverige och Förintelsen.

Den nya antologin Någonstans i Sverige lyfter fram berättelser om hur Förintelsens historia har berört lokala platser och människor i Sverige. I tolv texter beskrivs insatser för att rädda Europas judar, flyktingmottagandet vid andra världskrigets slut och de överlevandes fortsatta liv på olika orter i Sverige.

I boken kan du läsa berättelser från Keinovuopio, Karlstad, Örebro, Stockholm, Sigtuna, Norrköping, Linköping, Doverstorp, Finspång, Uddevalla, Mölndal, Öreryd, Helsingborg, Lund, Malmö, Karlskrona och Kalmar.

Syftet med antologin är dels att ge kunskap om Förintelsens historia i Sverige, dels att inspirera fler att gräva djupt i arkiven och undersöka lokala händelser med beröringspunkter såväl i historien som i vår samtid. Vi hoppas många blir nyfikna på de platser och enskilda öden som det ännu inte har berättats om.

Vi vill lyfta fram det lokala perspektivet. Olika platser i Sverige har egna och skilda erfarenheter av kriget.

Oscar Österberg, Forum för levande historia

Beställ den tryckta antologin

Max antal som kan beställas på webbplatsen är 5 exemplar. För större beställningar, max 10 exemplar, vänligen kontakta webmaster@levandehistoria.se. Frakt tillkommer.
Pris:0 kr(Porto tillkommer)
Antal:
Finns i lager

Ladda ner antologin

Författare

Redaktör för antologin är Oscar Österberg, forskningssamordnare på Forum för levande historia. Bidragen är skrivna av forskare och skribenter som under många år ägnat sig åt lokalhistoriska undersökningar av svenska platsers kopplingar till Förintelsen:

Mordechay Giloh, Lars Hansson, Anna Hellerstedt, Per Magnus Johansson, Lars Lagergren, Johan A. Lundin, Victoria Van Orden Martínez, Johan Perwe, Pontus Rudberg, Malin Thor Tureby, Peter Vig och Roman Wasserman Wroblewski.

Omslaget till antologon Någonstans i Sverige

Antologin Någonstans i Sverige ger lokalhistoriska perspektiv på Sverige och Förintelsen.

Smakprov ur antologin

Keinovuopio ligger vid Könkämäälven nio mil nordväst om Karesuando och lär vara Sveriges nordligaste belägna samhälle med en fast befolkning. Avståndet fågelvägen till Auschwitz är cirka 2 098 km och det finns ingen anledning att tro att platsen har någon historisk koppling vare sig till det ökända förintelse- och koncentrationslägret eller till Nazitysklands folkmord på Europas judar rent allmänt. Som visas i ett av bidragen i denna antologi är detta antagande felaktigt. Keinovuopio är inte unik, utan byn är endast en av många platser i Sverige som har en beröringspunkt med Förintelsens historia. I vissa fall är denna punkt allmänt känd, i andra inte.

(Ur Oscar Österbergs inledning)

Ångbåten tog sig sakta ut från Tromsö hamn och fortsatte norrut för att efter en stund ändra kurs österut. Den norske medborgaren, köpmannen Meyer Dvoretsky, såg inte tillbaka mot staden som han lämnat. Hans enda önskan var att båten så snabbt som möjligt skulle föra honom en bit närmare Sverige.

(Ur " Meyer Dvoretskys flykt 1940 till 1942" av Lars Hansson)

De dokument som finns bevarade i den mosaiska församlingens arkiv erbjuder mycket liten information om personerna som begravdes i Kalmar. Vi kan inte höra deras röster eller ta del av deras berättelser eller erfarenheter genom dessa dokument. Dokumenten avslöjar enbart deras namn, ålder, nationalitet och vissa fall dödsorsaken och i några få fall vilket yrke de hade innan Förintelsen.

(Ur "Ett vitt skepp kommer lastat" av Malin Thor Tureby)

Upptäck mer

Ta del av berättelser från tre av orterna som omnämns antologin.

  Speltid - 1:31:35

  Överlevande och medlöpare, en programkväll om Örebro och Förintelsen

  Omkring 250 kvinnliga förintelseöverlevande kom vid andra världskrigets slut till Örebro. På Engelbrektskolan hade ett beredskapssjukhus upprättats. Örebro blev på så sätt direkt berört av Förintelsen.
   Speltid - 1:35:42

   Programkväll: När Förintelsen kom till Helsingborg

   När andra världskriget rasade i Europa berördes Helsingborg i högre grad än många andra delar av Sverige. Här gjordes viktiga insatser för flykten över Öresund som räddade tusentals danska judar undan nazisternas förföljelser.
    Speltid - 1:31:33

    En programkväll om Kalmar och Europas förföljda judar

    Vid krigsslutet inrättades ett beredskapssjukhus i Kalmar för att ta emot överlevande från koncentrations- och förintelselägren som anlände med de så kallade vita skeppen eller båtarna.