Till innehåll

Svåra frågor i klassrummet

En lärarhandledning om hur antidemokratiska uttryck, förintelseförnekelse och ”alternativa fakta” kan bemötas.

Om lärarhandledningen

De åsikter, tankar och värderingar som florerar i samhället finns också representerade i många klassrum. Allt fler lärare berättar om nya utmaningar i undervisningen när ofta pålästa elever tagit intryck av extremistisk propaganda och "alternativa fakta". Dessa elever misstror det skolan lär ut om bland annat demokrati och mänskliga rättigheter. Vissa föreställningar är oskyldiga, men andra bottnar i främlingsfientlighet, intolerans och rasism.

Den här handledningen syftar till att ge dig som är lärare eller annan skolpersonal stöd i det viktiga arbetet med att främja och försvara mänskliga rättigheter och demokratiska värden.

Handledningen består av olika avsnitt som vart och ett är till för att stötta dig i att bemöta antidemokratiska uttryck. Texterna ger förslag på förebyggande arbete och långsiktiga förhållningssätt, men tar också upp mer direkta strategier för att hantera dessa utmaningar i klassrummet. 

Författare

Malin Mattsson Flennegård, Jennie Sivenbring, Daniel Poohl, Anna-Lena Lodenius, Kent Gustafsson, Niclas Blom, Steven Dahl, Stéphane Bruchfeld och Madelene Persson.

Ladda ner lärarhandledningen

Relaterat

  Speltid - 1:20:52

  Seminarium: Svåra frågor i klassrummet

  Ett seminarium som tar sin utgångpunkt i den webbkurs för lärare och annan skolpersonal som Forum för levande historia producerat. Samtal med flera av författarna till texterna i kursen med moderator Anna Ivemark (100 min).

   Kurs för lärare: Svåra frågor i klassrummet

   En kurs för lärare som vill veta mer om hur du kan bemöta intolerans, extremistiska uttalanden, konspirationsteorier, antidemokratiska uttryck, förintelseförnekelse och ”alternativa fakta”.

    Enkätundersökning om svåra frågor i klassrummet

    Hur vanligt är det att lärare möter svåra och kontroversiella frågor i klassrummet och vilka är dessa frågor? För att ta reda på detta beställde Forum för levande historia en undersökning som genomfördes av Kantar Public i augusti 2021.