Till innehåll

En neutral historia?

En rapport som undersöker hur den svenska allmänheten i dag ser på den utrikespolitik som den svenska samlingsregeringen bedrev under andra världskriget.

Om rapporten

Rapporten "En neutral historia?” undersöker hur den svenska allmänheten i dag ser på den utrikespolitik som den svenska samlingsregeringen bedrev under andra världskriget. Var agerandet det mest rimliga valet utifrån Sveriges styrkeposition eller handlade det om att ge landet så stora fördelar som möjligt? 

Rapporten är baserad på resultatet från webbintervjuer med 3101 personer genomförda av Kantar Sifo våren 2020. Rapportförfattare är Oscar Österberg, historiker och forskningssamordnare vid Forum för levande historia. 

Ladda ner

Ladda ner rapporten här (pdf, öppnas i nytt fönster).

Lyssna på nyhetsinslag om rapporten

Rapportens författare Oscar Österberg berättar om rapporten i P1 morgon, Sveriges radio den 17 september 2020.

Speltid - 8:59

Lyssna på nyhetsinslag om rapporten

Relaterat

  “Kristallnatten” i svenska dagstidningar

  En textanalys av tio tongivande svenska dagstidningars rapportering om pogromen mot tyska judar som senare fick benämningen »Kristallnatten«.

   Andra världskriget – år för år

   Här kan du läsa om centrala händelser under andra världskrigets olika år.

    Fakta om Förintelsen

    Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Här hittar du en stor mängd fakta om olika delar av Förintelsen.