Till innehåll

En godtycklig historia

En faktaskrift om om Sveriges behandling av krigsförbrytare efter andra världskriget.

"En godtycklig historia" handlar om Sveriges behandling av krigsförbrytare efter andra världskriget. Olikhet inför lagar och i rättsprocesser är det bestående intrycket efter läsningen av fil dr Mats Delands skrift. Det är en skildring av godtycke i behandlingen av både tyska och svenska krigsförbrytare, efter andra världskriget.

Skriften "En godtycklig historia" är en del av den forskning som Mats Deland publicerar i boken "Purgatorium", utgiven på Atlas förlag.

Utgiven 2010.

Ladda ner

Klicka här för att ladda ner artikeln (pdf, öppnas i nytt fönster)

Relaterat

  Under ett vackert tyg – Ett fasansfullt samhällsexperiment i Kambodja

  En faktaskrift från 2009 som beskriver Kambodja, både kulturellt och historiskt. Läsaren får sedan följa hur landets befolkning utsätts för de mest bestialiska prövningar, för att ge plats för Demokratiska Kampuchea.

   Krigsförbrytartribunal efter brott mot mänskligheten i Kambodja

   Efter en konflikt med Vietnam invaderades Kambodja i december 1978, och de röda khmerernas styre föll samman. Regimen hade då i fyra år terroriserat, mördat och hållit befolkningen i skräck. Det skulle dock dröja ända till 2003 innan en krigsförbrytartribunal inrättades. Tribunalen sanktionerades av FN, med uppgift att ställa ledande personer inför rätta. I mitten av 2007 lades det första åtalet fram inför tribunalen.

    Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer

    Faktaskriften "Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer" är en genomgång av de grövsta brotten som begicks i Sovjet, Kina och Kambodja under åren 1917-1989.