Till innehåll

2024: Sithar Chhim

Sithar Chhim kämpar för rättvisa villkor och bättre förhållanden för arbetare i Kambodja. Hon betalar ett högt pris för sitt fackliga engagemang och har i många år trakasserats och förföljts. Hon är i dag fängslad och kan inte komma till Sverige för att ta emot priset.

Person håller upp ett foto av Sithar Chhim

Fackföreningsledaren Sithar Chhim får 2024 års Per Anger-pris. Foto: Cambodian Center For Human Rights

Om Sithar Chhim

Möt Sithar Chhim

De kan sätta mig och andra ledare i fängelse, men de kan inte stänga in vår kämpaglöd

Sithar Chhim

Fakta om pristagaren


Namn: Sithar Chhim

Född: 1988

Utbildning: universitetsexamen i ekonomisk informationsvetenskap

Gör: ordförande för fackföreningen LRSU (Labour Rights Supported Union of Khmer Employees of NagaWorld)

Nominerades till Per Anger-priset av: Diakonia

Sithar Chhim är ordförande för fackföreningen Labour Rights Supported Union (LRSU) som arbetar för rättvisa löner och arbetsvillkor för anställda på ett av Kambodjas största hotell- och kasinokomplex i huvudstaden Phnom Penh. De flesta anställda är kvinnor från fattiga förhållanden som arbetar under dåliga villkor, där sexuella trakasserier är en del av vardagen. Fackföreningen hon leder menar att arbetsgivaren har sagt upp personal utan laglig grund, och har därför initierat fredliga strejker och protester.

I Kambodja är yttrandefriheten och möjligheten att organisera sig fackligt begränsade. Fängslanden, hot och förföljelse av fackligt aktiva och människorättsförsvarare sker allt oftare. Sithar Chhim har blivit en frontfigur i kampen om att få både företag och regering att respektera föreningsfriheten och arbetsrätten, något som egentligen är grundlagsskyddat i Kambodja men som inte efterlevs i praktiken. Hon vill att fler kambodjanska arbetare ska engagera sig fackligt och kämpa för sina rättigheter.

Sithar Chhim är ständigt motarbetad, både arbetsgivaren och de lokala myndigheterna försöker stoppa henne. Under flera år har hon utsatts för trakasserier, hot och våld men fortsätter ändå sin kamp för rättvisa och vägrar ge upp. I januari 2022 arresterades Sithar Chhim under en strejk. Hon släpptes mot borgen men häktades igen bara några månader senare. Sithar Chhim är fortfarande fängslad och vet inte när rättegången blir av.

I fängelset råder tuffa omständigheter, men hon fortsätter att motivera och stötta sina kvinnliga medfångar. De delar sina livsöden med varandra och tillverkar blommor av skrotmaterial – som symboler för den fortsatta kampen i och utanför fängelset.

Juryns motivering

”Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sitt uthålliga arbete för demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna i Kambodja. Som fackföreningsledare, i ett auktoritärt styrt land där människorättsförsvarare ständigt attackeras, kräver hon att arbetsgivarna ska följa lagarna och att staten upprätthåller dem. För detta sitter hon nu fängslad. "


Relaterat

Live!

 • Ceremoni

Ceremoni Per Anger-priset 2024

Kulturminister Parisa Liljestrand delar ut 2024 års Per Anger-pris till Sithar Chhim från Kambodja. Evenemanget är endast för inbjudna.

  Om Per Anger-priset

  Svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati.

   Mänskliga rättigheter

   Lär dig mer om mänskliga rättigheter och FN:s allmänna förklaring.