Till innehåll

Per Anger-priset

Regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter delas ut av Forum för levande historia. Varje år tilldelas priset en person eller organisation som har gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser i sitt hemland. 

Per Anger

Per Anger. Foto: Privat

Priset instiftades 2004 och har fått sitt namn efter Per Anger som var sekreterare vid den svenska legationen i Budapest. Det var han som tog initiativet till det svenska arbetet att rädda så många människor som möjligt undan förföljelse och avrättningar i det nazistockuperade Ungern under andra världskriget.

  Malú García Andrade får årets Per Anger-pris

  Malú García Andrade från Mexiko driver en kamp för familjer att hitta och återfå kropparna av försvunna och mördade systrar och döttrar. Nu får hon årets Per Anger-pris, regeringens pris för mänskliga rättigheter och demokrati.

   Pristagare

   Möt personerna runt om i världen som tilldelats Per Anger-priset. De är advokater, lärare, affärsmän, journalister och klimataktivister - varje pristagare har sin egen historia.

    Jury och nomineringar

    Hur utses pristagaren? Läs mer om nomineringsorganisationerna och vilka som sitter i juryn.

     Vem var Per Anger?

     Per Anger initierade det svenska arbetet för att rädda så många judar som möjligt undan nazisternas förföljelse och avrättningar.

     Relaterat

     Visas permanent

      Utställning

      Ta del av diplomat Per Angers insats för att rädda judar under andra världskriget och möt modiga människorättskämpar som följer i hans fotspår. Utställningen är permanent.

       Svenska hjälp- och räddningsaktioner under andra världskriget

       Lär dig mer om Raoul Wallenberg, flykten över Öresund och De vita bussarna.

        Mänskliga rättigheter

        FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är okränkbar och odelbar. Det är ännu långt kvar innan alla människors mänskliga rättigheter respekteras i världen. Här kan du lära dig mer om mänskliga rättigheter.

        För skolan

        För dig som ska undervisa om Per Anger-priset och mänskliga rättigheter.

         Människorättskämpar

         Filmklipp och övningar i mänskliga rättigheter för årskurs 9 och gymnasiet.