Till innehåll

Minnesdagen för folkmordet på romer

Den 2 augusti varje år högtidlighålls minnet av folkmordet på romer under Förintelsen. Dagen är en viktig del av romers kamp för upprättelse och erkännande sedan andra världskrigets slut. Sedan 2015 är det en officiell minnesdag i EU.

Natten mellan 2 och 3 augusti 1944 avrättades omkring 4300 romska fångar i det nazityska koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Totalt uppskattas ungefär en halv miljon romer ha mördats i Europa under andra världskriget. De dog av svält och sjukdomar eller avrättades i fång- och förintelseläger, sköts till döds av nazistiska förband eller av lokalbefolkningen i ockuperade områden.

Människor var som ingenting. Som äpplen som faller från träden, så föll människorna på gatorna.

Bronislaw "Dolfi" Kwiek, Göteborg - född 1939 i Tarnow, Polen

Uppmärksamma minnesdagen 2023

Vill du vara med och uppmärksamma minnesdagen och sprida information om romers situation under historien och idag? På den här sidan har vi samlat information och material som vi tror kan vara till hjälp.

Tips på sätt att uppmärksamma dagen:

  • informera om dagen i ett kalendarium
  • sprid kunskap om dagen i sociala medier
  • sätta upp en av våra utskrivbara utällningar och visa exempelvis på ditt bibliotek, din föreningslokal, kommunhus eller liknande. Du hittar dem längre ner på denna sida.
  • du kan även använda ett av våra filmade vittnesmål och visa på en skärm eller i en ceremoni
  • eller använd ett av våra undervisningsmaterial för att sprida kunskap om folkmordet

Kommer du att arrangera något i samband med minnesdagen? Mejla gärna till info@levandehistoria.se så kan vi hjälpa till att sprida informationen! 

Förslag på inlägg att sprida i sociala medier den 2 augusti

Natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 slår SS-män in dörrarna till barackerna i det romska lägret i Auschwitz-Birkenau. Under en natt töms lägret på 4300 män, kvinnor och barn, och när dagen gryr den 3 augusti ligger lägret öde, utraderat på mänskligt liv.

De är en del av de många romer som mördades av den nazistiska regimen i Tyskland. Exakt hur många som föll offer för nazisterna är okänt, men mellan 220 000 och 500 000 romer förintades mellan åren 1933 och 1945.

Den 2 augusti tillägnar vi, och hedrar, alla de romer som dog under Förintelsen.

Foto: Sonja och Senta. De två döttrarna till Heinrich och Amalia Birkenfelder. Fotot togs i Radom Ghetto. Archiv Dokumentations- und Kulturzentrum Deutscher Sinti und Roma CC-BY-NC-ND

Utskrivbara utställningar

Här hittar du tre utskrivbara utställningar som du kan skriva ut och visa exempelvis exempelvis på ditt bibliotek, i din föreningslokal, kommunhus eller liknande.

    Det tysta arvet

    I utställningen "Det tysta arvet" möter vi människor som på olika sätt har erfarenhet av folkmordet på romer under Förintelsen.

      2 augusti 1944 - Romernas sista natt i Auschwitz

      Utställningen berättar om romers situation i förintelselägret Auschwitz-Birkenau och berättar om hur 4200 romer mördades i gaskamrarna vid likvideringen av det romska lägret där natten mellan andra och tredje augusti 1944.

        Romer under Förintelsen

        Romer är idag och har genom historien varit utsatta för diskriminering, förföljelse och hot. Under Förintelsen på 1940-talet mördades flera hundra tusen romer.

        Filmer med vittnesmål

        De här korta filmerna kan visas på en informationsskärm eller på en minnesceremoni. De går att ladda ner eller bädda in.

          Speltid - 5:59

          Bagir Kwieks berättelse

          Bagir Kwieks, barn till en överlevande, berättar om hur lång tid det tog för hans pappa att berätta vad han varit med om och hur han lyckades fly undan nazisterna.
            Speltid - 5:35

            Berith Kalanders berättelse

            Beriths mamma Hanna var en av två unga romska flickor som överlevde Auschwitz och så småningom kom till Sverige med räddningsaktionen Vita bussarna. Beriths son Mattias känner att han vill föra sin mormors berättelse vidare.
              Speltid - 8:30

              Sofia och Fred Taikon

              Sofia Taikon kom till Sverige 1945 som ung överlevande av folkmordet på romer, under Förintelsen. Hon hade överlevt koncentrations- och förintelseläger i Nazityskland men förlorat alla i sin släkt. Hör Fred Taikon berätta om hur Sofia kom att bli en del av hans familj och deras tillvaro på Södermalm i Stockholm.
                Speltid - 5:50

                Teodor Muttos berättelse

                Teodor Mutto överlevde det romska folkmordet under Förintelsen. 1966 kom Teodor och hans familj till Sverige.

                För skolan

                Här hittar du undervisningsmaterial om folkmordet på romer under Förintelsen.

                  Seriealbumet: Sofia Z-4515

                  Seriealbumet Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget och under efterkrigstiden. Ena delen är skriven i serieform och vänder sig direkt till elever i årskurs 4-9 och andra delen innehåller en kort faktabeskrivning om perioden 1933-1945.

                    Romer under Förintelsen

                    Ett undervisningsmaterial med övningar och texter för årskurs 9 och gymnasiet. Mellan 200 000 och 500 000 av Europas romer mördades under Förintelsen. De föll offer för rasistisk förföljelse av tyska nazister och deras fascistiska allierade.

                      Vår historia, vems ansvar?

                      Som artonåring följde Richardo Blomerus med på en hågkomstresa till platser där romer internerades, torterades och mördades av nazister. Idag studerar Richardo till lärare. Hur tänker han om hur kunskap om det som drabbade romer under Förintelsen förmedlas till barn och unga?

                      Relaterat

                      16

                      aug

                      16

                      aug

                      • För skola

                      Fortbildning: Folkmordet på romer under Förintelsen

                      Välkommen till en fortbildning där du får kunskap om folkmordet på romer under Förintelsen och stöd till undervisning om hur synen på romer historiskt och idag ofta präglas av fördomar.
                        Speltid - 1:18:53

                        Frukostseminarium: Antiziganism i historien och idag

                        Hur kan kunskap om diskrimineringen mot romer i historien bidra till och vara en viktig utgångspunkt för arbetet med att förbättra situationen för romer i dag?

                          Faktasidor om förföljelsen av romer under Förintelsen

                          En stor del av den romska befolkningen i Europa dödades av nazisterna under andra världskriget. På den här sidan kan du lära dig om folkmordet på Romer.