Till innehåll

Minnesdagen för folkmordet på romer

Den 2 augusti varje år högtidlighålls minnet av folkmordet på romer under Förintelsen. Dagen är en viktig del av romers kamp för upprättelse och erkännande sedan andra världskrigets slut. Sedan 2015 är det en officiell minnesdag i EU.

En grupp människor står tätt tillsammans. Bilden är tonad i grönt.

Deportation av romer i Asperg, Tyskland. 22 maj 1940. Foto: Bundesarchiv

Natten mellan 2 och 3 augusti 1944 avrättades omkring 4300 romska fångar i det nazityska koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Totalt uppskattas ungefär en halv miljon romer ha mördats i Europa under andra världskriget. De dog eller avrättades i fång- och förintelseläger, arkebuserades av nazistiska förband eller av lokalbefolkningen i ockuperade områden.

Minnesdagen 2022

Vill du vara med och uppmärksamma minnesdagen och sprida information om romers situation under historien och idag? Ett enkelt sätt kan vara att informera om dagen i ett kalendarium eller liknande. Använd gärna våra miniutställningar som du enkelt skriver ut och visar, exempelvis på ditt bibliotek eller kommunhus. Du hittar dem längre ner på denna sida.

Här hittar du även film, samtal och föreläsningar om antiziganism och folkmordet på romer under Förintelsen.

Arrangerar du något i samband med minnesdagen?

Kommer du att arrangera något i samband med minnesdagen? Mejla gärna till info@levandehistoria.se så kan vi hjälpa till att sprida informationen! 

Relaterat

    Undervisningsmaterial: Romer under Förintelsen

    Ett undervisningsmaterial med övningar och texter för årskurs 9 och gymnasiet. Mellan 200 000 och 500 000 av Europas romer mördades under Förintelsen. De föll offer för rasistisk förföljelse av tyska nazister och deras fascistiska allierade.

      Faktasidor om förföljelsen av romer under Förintelsen

      En stor del av den romska befolkningen i Europa dödades av nazisterna under andra världskriget. På den här sidan kan du lära dig om folkmordet på Romer.

        Fakta om antiziganism

        Romer har levt i Europa sedan 1300-talet. Lika länge har de utsatts för diskriminering, våld och förtryck.