Till innehåll

Minnesdagen för folkmordet på romer

Den 2 augusti varje år högtidlighålls minnet av folkmordet på romer under Förintelsen. Dagen är en viktig del av romers kamp för upprättelse och erkännande sedan andra världskrigets slut. Sedan 2015 är det en officiell minnesdag i EU.

Natten mellan 2 och 3 augusti 1944 avrättades omkring 4300 romska fångar i det nazityska koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. I år har det gått 80 år sedan händelsen. Totalt uppskattas ungefär en halv miljon romer ha mördats i Europa under andra världskriget. De dog av svält och sjukdomar eller avrättades i fång- och förintelseläger, sköts till döds av nazistiska förband eller av lokalbefolkningen i ockuperade områden.

Människor var som ingenting. Som äpplen som faller från träden, så föll människorna på gatorna.

Bronislaw "Dolfi" Kwiek, överlevande, Göteborg - född 1939 i Tarnow, Polen
En grupp människor står tätt tillsammans.

Deportation av romer i Asperg, Tyskland. 22 maj 1940. Foto: Bundesarchiv

Uppmärksamma minnesdagen 2024

Vill du vara med och uppmärksamma minnesdagen och sprida information om romers situation under historien och idag? På den här sidan har vi samlat information och material som vi tror kan vara till hjälp.

Tips på sätt att uppmärksamma dagen:

 • informera om dagen i ett kalendarium
 • sprid kunskap om dagen i sociala medier
 • sätta upp en av våra utskrivbara utställningar och visa exempelvis på ditt bibliotek, din föreningslokal, kommunhus eller liknande. Du hittar dem längre ner på denna sida.
 • du kan även använda ett av våra filmade vittnesmål och visa på en skärm eller i en ceremoni
 • eller använd ett av våra undervisningsmaterial för att sprida kunskap om folkmordet

Bilder att använda

Här nedan hittar du bilder som är fria att använda om du ska anordna ett evenemang. Kommer du att arrangera något i samband med minnesdagen? Mejla gärna till info@levandehistoria.se så kan vi hjälpa till att sprida informationen! 

Sprid kunskap i sociala medier

Var med och uppmärksamma minnesdagen och sprid information om romers historia. Att berätta om dagen och varför den finns är en viktig del av romers kamp för upprättelse och erkännande sedan andra världskrigets slut. Nedan finns två förslag på inlägg med text och bild, som du kan kopiera och publicera i dina kanaler. Syftet är att sprida kunskap om folkmordet på romer och hedra alla de romer som mördades under Förintelsen.

Utskrivbara utställningar

Här hittar du tre utskrivbara utställningar som du kan skriva ut och visa exempelvis på ditt bibliotek, i din föreningslokal eller kommunhus.

  Det tysta arvet

  I utställningen "Det tysta arvet" möter vi människor som på olika sätt har erfarenhet av folkmordet på romer under Förintelsen.

   2 augusti 1944 - Romernas sista natt i Auschwitz

   Utställningen berättar om romers situation i förintelselägret Auschwitz-Birkenau och berättar om hur 4200 romer mördades i gaskamrarna vid likvideringen av det romska lägret där natten mellan andra och tredje augusti 1944.

    Romer under Förintelsen

    Romer är idag och har genom historien varit utsatta för diskriminering, förföljelse och hot. Under Förintelsen på 1940-talet mördades flera hundra tusen romer.

    Filmer med vittnesmål

    De här korta filmerna kan visas på en informationsskärm eller på en minnesceremoni. De går att ladda ner eller bädda in.

     Speltid - 7:29

     Mattias Olssons berättelse: Farmors hemlighet

     Många år efter att Mattias farmor gått bort, fann de hennes fångnummer, Z-7486, i ett arkiv på internet. Då klarnade allting. Hans farmor var den enda överlevande bland sina syskon, men berättade aldrig någonsin att hon var rom.
      Speltid - 5:35

      Berith Kalanders berättelse

      Beriths mamma Hanna var en av två unga romska flickor som överlevde Auschwitz och så småningom kom till Sverige med räddningsaktionen Vita bussarna. Beriths son Mattias känner att han vill föra sin mormors berättelse vidare.
       Speltid - 8:30

       Sofia och Fred Taikon

       Sofia Taikon kom till Sverige 1945 som ung överlevande av folkmordet på romer, under Förintelsen.
        Speltid - 5:50

        Teodor Muttos berättelse

        Teodor Mutto överlevde det romska folkmordet under Förintelsen. 1966 kom Teodor och hans familj till Sverige.
         Speltid - 5:59

         Bagir Kwieks berättelse

         Bagir Kwieks, barn till en överlevande, berättar om hur lång tid det tog för hans pappa att berätta vad han varit med om och hur han lyckades fly undan nazisterna.

         Boktips

         Det tysta arvet / Monica Hirsch, Kristin Nylander

         Seriealbumet Sofia Z-4515 / Gunilla Lundgren

         Vi är romer / Cecilia Köljing, Sofia Hultqvist

         Jag heter inte Miriam / Majgull Axelsson

         Katitzi Z-1234 / Katarina Taikon

         Roma and Sinti: human rights for Europe's largest minority / Romani Rose

         The Nazi genocide of the Roma: reassessment and commemoration / Edited by Anton Weiss-Wendt

         För skolan

         Här hittar du undervisningsmaterial om folkmordet på romer under Förintelsen.

          Seriealbumet: Sofia Z-4515

          Seriealbumet Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget och under efterkrigstiden. Ena delen är skriven i serieform och vänder sig direkt till elever i årskurs 4-9 och andra delen innehåller en kort faktabeskrivning om perioden 1933-1945.

           Romer under Förintelsen

           Ett undervisningsmaterial med övningar och texter för årskurs 9 och gymnasiet. Mellan 200 000 och 500 000 av Europas romer mördades under Förintelsen. De föll offer för rasistisk förföljelse av tyska nazister och deras fascistiska allierade.

           Samtal och minneshållning

            Vår historia, vems ansvar? Möt Richardo Blomerus

            Som artonåring följde Richardo Blomerus med på en hågkomstresa till platser där romer internerades, torterades och mördades av nazister. Idag studerar Richardo till lärare. Hur tänker han om hur kunskap om det som drabbade romer under Förintelsen förmedlas till barn och unga?

             Varför vet vi så lite om folkmordet på romer under Förintelsen?

             Det finns idag en uppsjö av böcker, filmer och forskning om olika aspekter av Förintelsen, men det folkmord som drabbade romer under den tyska naziregimen är inte lika mycket känt. Historikern Andrej Kotljarchuk vid Södertörns högskola berättar om vad detta beror på

              Antiziganismens djupa rötter

              Hitler och nazisterna uppfann inte antisemitism och antiziganism. Det är fenomen med djupa historiska rötter. Historikern Ida Al Fakir och Domino Kai, romsk aktivist och folkbildare, samtalar om antiziganism före, under och efter Förintelsen. Och om varför det är viktigt att förstå och tala om antiziganism idag.

              Relaterat

               Reseguide: Folkmordet på romer under Förintelsen

               En guide till minnesplatser i Polen med koppling till folkmordet på romer under Förintelsen.

                Faktasidor om förföljelsen av romer under Förintelsen

                En stor del av den romska befolkningen i Europa dödades av nazisterna under andra världskriget. På den här sidan kan du lära dig om folkmordet på Romer.