Till innehåll

Uppmärksamma Förintelsens minnesdag i skolan

Att undervisa om Förintelsen handlar om att undervisa om mänskliga beteenden, strukturer, historia, samhällskunskap och mycket mer. Här hittar du resurser och material som du kan använda i undervisning eller på annat sätt i skolan i samband med Förintelsens minnesdag.

Utskrivbara utställningar

  Utskrivbar utställning 2024: Barn under Förintelsen

  Utställningen handlar om den tyska naziregimens folkmord på judiska och romska barn under Förintelsen. Barn som nazisterna helst såg inte hade fötts, som utgjorde ett hot mot framtiden och därför måste förintas.

   Fler utskrivbara utställningar med koppling till Förintelsen

   Här hittar du utställningar som du kan uppleva hemifrån eller själv ställa ut på olika sätt. Foto: Tranås stadsbibliotek

   Undervisningsmaterial

   Tips på undervisningsmaterial att använda i samband med Förintelsens minnesdag.

    Förintelsen och andra världskriget

    Ett material som vänder sig särskilt till dig som undervisar i historia eller samhällskunskap, på till exempel introduktions- och yrkesprogram på gymnasiet, på folkhögskola eller annan vuxenutbildning.

     Vad är folkmord?

     Ett undervisningsmaterial där elever får lära sig om, och jämföra, tre folkmord i tre olika delar av världen.

      Romer under Förintelsen

      Ett undervisningsmaterial med övningar och texter för årskurs 9 och gymnasiet. Mellan 200 000 och 500 000 av Europas romer mördades under Förintelsen. De föll offer för rasistisk förföljelse av tyska nazister och deras fascistiska allierade.

       Antiziganism i historien och idag

       Ett undervisningsmaterial för gymnasium och vuxenutbildning som ger kunskap om romers historia och förståelse för var fördomar om romer kommer ifrån.

        Antisemitism — då och nu

        Fördomar och hat mot judar kallas antisemitism. Det här materialet handlar om antisemitism förr i tiden och idag.

         Seriealbumet: Sofia Z-4515

         Seriealbumet Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget och under efterkrigstiden. Ena delen är skriven i serieform och vänder sig direkt till elever i årskurs 4-9 och andra delen innehåller en kort faktabeskrivning om perioden 1933-1945.

         Faktatexter

          Om detta må ni berätta

          En bok om Förintelsen i Europa under åren 1933–1945.

           Fakta om Förintelsen

           Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Här hittar du en stor mängd fakta om olika delar av Förintelsen.

            Förföljelsen av romer under Förintelsen

            En stor del av den romska befolkningen i Europa dödades av nazisterna under andra världskriget. På den här sidan kan du lära dig om folkmordet på Romer.

            Relaterat

             Till startsidan för Förintelsens minnesdag

             Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

              Upptäck alla våra erbjudanden för skolan

              Här hittar du kompetensutveckling, undervisningsmaterial och studieresor för dig som jobbar i skolan.

               Till alla våra undervisningsmaterial

               Här hittar du som är lärare ett 30-tal olika material att använda i din undervisning. För klassrummet, för studiebesök till olika platser och material som elever kan använda på egen hand.