Till innehåll

Organisera en aktivitet på Förintelsens minnesdag

Skapa din egen minnesdagsaktivitet. På den här sidan har vi samlat information och material som vi tror kan vara till hjälp.

Människor har samlats på ett torg för att tända ljus tillsammans.

Människor har samlats för att tända ljus på ett torg i Piteå den 27 januari 2023. Foto och Fond

Så kan man göra: andras tips till dig som vill arrangera

Vill du vara med och ta initiativ till en minnesdagsaktivitet där du bor? Är du osäker på hur du kommer i gång? Här har vi samlat tips och goda råd från personer på olika håll i Sverige som har erfarenhet av att arbeta med minnesdagsarrangemang på sin ort.

Vad kan man göra på sin ort?

 • Bjuda in Förintelseöverlevande eller någon av deras anhöriga att berätta
 • Ett utomhusarrangemang med ljuständning och diktläsning
 • Föreläsningar och författarsamtal på plats eller digitalt
 • Minnesceremoni med tal och musik
 • Fackeltåg
 • Konsert
 • Filmvisning. Eventuellt i kombination med samtal eller föredrag.
 • Bokbord
 • Debattartikel i lokaltidningen
 • En minnesdagsvecka med flera arrangemang

Samarbeta

 • Ta hjälp av någon mer, en gymnasie- eller högstadieskola, studieförbund, en församling eller förening. Det är enklare att vara fler.
 • Om du arbetar i en kommun, samverka med det lokala föreningslivet och kanske andra kommunala förvaltningar.
 • Sök samverkan med högskolan, om det finns en där du bor, Länsstyrelsen, regionen och regionala kulturaktörer.
 • Finns det andra aktiviteter på Förintelsens minnesdag på din ort är det bra att ta kontakt med de som arrangerar dem. Håll varandra informerade och se hur de olika arrangemangen kan komplettera varandra i stället för att konkurrera.

I vår stad samarbetar vi sedan många år med viktiga institutioner som stadsbiblioteket, muséet, stadsarkivet, föreningen Förintelsens ögonvittnen, Romskt informations- och kulturcentrum, ABF, Röda Korset, Malmö mot diskriminering, Malmö stadsteater med flera.

- Nina Marie Olsson, bibliotekarie på Malmö stadsbibliotek

Gör det enkelt, börja litet

 • Att göra något är bättre än att inte göra något alls.
 • Om man arrangerar något för första gången och vill skapa en tradition är det bra att börja på ett enkelt sätt. Då finns det utrymme att växa.
 • Var beredd att jobba långsiktigt. Om man slår på stort första gången man arrangerar en minnesdagsaktivitet finns en risk att man inte orkar fortsätta.
 • Gör det enkelt och lättillgängligt så att så många som möjligt vill delta.
 • Jobba på att skaffa ett stort kontaktnät, lär känna kommunen, kyrkor och samfund, bibliotek, kulturhus, skolor, föreningar, musiker där du bor och håll utkik efter driftiga personer i allmänhet Fortsätt år från år och ge inte upp.

Involvera barn och unga

 • Låt barn och unga vara delaktiga i ett tidigt skede av planeringen.
 • Bjud gärna in unga att medverka. Till exempel en barnkör.
 • Sök samarbete med kulturskolan

Genom aktiviteter på mötesplatser och fritidsgårdar på kvällstid når man barn och unga som man inte når i skolan.

Carl Göran Gustafsson, projektledare Toleransprojektet/Lyft upp, Karlstad kommun

Börja i god tid

 • Bra samarbeten kräver att man börjar i god tid.
 • Var ute i mycket god tid när du vill boka en föreläsare, talare eller författare för ett författarsamtal. Det kan i ibland vara enklare att boka föreläsare en annan dag än själva minnesdagen 27 januari.
 • Kommunicera och informera om olika aktiviteter i god tid. Då kan fler delta.
 • Håll öron och ögon öppna hela året för var som kan vara bra vad som skulle kunna vara passa som arrangemang.

Kommunicera

 • När flera organisationer samarbetar kan man nå ut till fler med information om sitt arrangemang. Tillsammans har man fler kanaler och större nätverk.
 • Kontakta lokala tidningar och radio.
 • Undersök om den lokala tidningen har ett kalendarium där man kan publicera information om ditt event.
 • Skapa ett facebookevenemang och bjud in dina samarbetspartners som "medvärdar". Sprid i lokala facebook-grupper "Vad händer i Helsingborg" eller liknande.

Till sist, några fler samarbetstips

 • Skapa samsyn kring syftet med arbetet, eventuellt teman för dagen och liknande tidigt.  
 • Ta vara på allas idéer.
 • Tydliggör vem som har huvudansvar för att saker blir gjorda vid samarbeten, så att inte saker riskerar att falla mellan stolarna.
 • Ett bra samarbete bygger på att det finns förståelse för allas olika förutsättningar, en förening kan små ekonomiska medel till exempel, men ha mycket annat att bidra med.
 • Viktigast är nog att det finns vilja.

För långsiktigt arbete har det varit viktigt att alla som samarbetar får ut något av det. Och det kan ju se olika ut. Skolan kanske vill koppla dagen till sin undervisning i historia, kyrkan få tillfälle att säga några ord i samband med ett arrangemang med en annan publik, borgmästaren eller landshövdingen kan vilja tala om mänskliga rättigheter - eller något annat som ligger inom ramen för hens uppdrag. För kulturskolan är arrangemanget ett tillfälle att ge sina elever konsertvana och så vidare. Alla ska känna efteråt att det blev bra. Då är det ett lyckat samarbete.

- Sandra Sandborg Johansen, Kulturkontoret i Söderköpings kommun

Tack till alla er som tipsat! ❤️

Vill ni komplettera något till listan kontakta gärna webmaster@levandehistoria.se.

Material att använda

Här finns material för dig som vill uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Kanske vill du arrangera en föreläsning, visa en utställning, ett digitalt bildspel eller ett filmat vittnesmål? Kanske söker du innehåll att publicera på din hemsida eller i sociala medier? Här hittar du förslag på sådant som du kan använda för att uppmärksamma minnesdagen på det sätt du själv vill.

Forum för levande historia kan medverka

Forum för levande historias medarbetare kan medverka med ett tal eller en kort föreläsning på din ort i samband med Förintelsens minnesdag. Beskriv ditt arrangemang och vilken sorts medverkan du tänker dig i ett mejl till erika.hedenstrom@levandehistoria.se Senast 25 november vill vi ha din intresseanmälan. Är intresset stort kan vi inte hjälpa alla, men vi lovar att återkoppla i början av december.

Filmade vittnesmål

Dokumentärfilmaren Johan Palmgren har porträtterat personer som överlevt Förintelsen och deras anhöriga. Filmerna med de olika vittnesmålen är fria att använda, på webben eller i sociala medier eller som del av en ceremoni.

  Speltid - 6:57

  Eva Lecerofs berättelse

  Eva berättar om sina minnen från "kristallnatten".
   Speltid - 10:09

   Livia Fränkels berättelse

   Livia Fränkel och Amanda Glans har ett samarbete där de framträder och Amanda berättar Livias historia.
    Speltid - 5:59

    Bagir Kwieks berättelse

    Bagir Kwieks, barn till en överlevande, berättar om hur lång tid det tog för hans pappa att berätta vad han varit med om och hur han lyckades fly undan nazisterna.
     Speltid - 7:20

     Kiwa Zytos berättelse

     Som barn deporterades Kiwa, tillsammans med sin mamma, från Kielce i Polen till förintelselägret Auschwitz Birkenau. När kriget var slut var stora delar av hans familj mördade.
      Speltid - 6:47

      Tomas Kertész berättelse

      Tomas Kertész är född i staden Jaszberény i Ungern. Där levde 600 judar före andra världskriget. Nazisterna mördade omkring 500 av dem. I flera decennier har Tomas gjort efterforskningar och intervjuer med överlevande för att rädda minnet av så mycket försvunnet judiskt liv som möjligt till eftervärlden.
       Speltid - 5:35

       Berith Kalanders berättelse

       Beriths mamma Hanna var en av två unga romska flickor som överlevde Auschwitz och så småningom kom till Sverige med räddningsaktionen Vita bussarna. Beriths son Mattias känner att han vill föra sin mormors berättelse vidare.
        Speltid - 8:30

        Sofia och Fred Taikons berättelse

         Digitala och utskrivbara utställningar

         Här hittar du utställningar som du uppleva hemifrån eller själv ställa ut på olika sätt

         Bjud in en föreläsare med berättelser från Förintelsen

         Ett porträtt av en kvinna.

         Livia Fränkel från FFÖ har tidigare samarbetat med Amanda Glans där de framträder och Amanda berättar Livias historia genom nätverket Berätta vidare.

         Här listas några av de organisationer vi känner till som på olika sätt jobbar med att sprida vittnesmål från Förintelsen.

         Föreningen Förintelsens Överlevande (FFÖ)

         Föreningens verksamhet riktar sig först och främst till skolungdomar. Genom medlemmars besök i skolorna får elever ta del av unika vittnesmål från de överlevande, lära sig att Förintelsens bakgrund finns i decenniers antisemitiska handlingar och antisemitisk propaganda som under 1900-talet resulterade i ett massmord på judar, romer och flera andra minoriteter.
         Till FFÖ:s webbplats

         Föreningen Förintelsens röster

         Vi utgör en unik röst i det svenska samhället då vi är vuxna barn till dem som överlevde Förintelsen. Våra föräldrar har som mycket unga förlorat sina nära under Förintelsen och många kom föräldralösa till Sverige. De fasor de upplevde under krigsåren gjorde att många av dem levt resten av sina liv med djupa trauman. Vi berättar våra föräldrars historia och vad de tvingades gå igenom för att det inte ska glömmas bort och för att vi alla ska lära oss av historien.
         Föreningen erbjuder personliga föreläsningar om Förintelsen till skolor, arbetsplatser, idrottsorganisationer och föreningar i Stockholmsområdet. För bokning av föreläsare kontakta Info@forintelsensroster.se.

         EDUT

         "EDUT-Vittnesmål från Förintelsen" erbjuder skolor kostnadsfria föreläsningar med vittnesmål från Förintelsen i Göteborg med omnejd.
         Till EDUT:s webbplats

         Zikaron

         Zikaron är en förening som för vidare historier från Förintelsens överlevande för att de inte ska glömmas bort. De erbjuder gymnasie- och högstadieskolor kostnadsfria föreläsningar om Förintelsen.
         Till Zikarons webbplats

         Nätverket berätta vidare

         Nätverket berätta vidare har intervjuat överlevande från folkmord och andra brott mot mänskligheten. De bär vidare vittnesmålen med hjälp av den muntliga berättartraditionen och framträder till exempel på skolor och konferenser.
         Till Berätta vidares webbplats

         Berättargruppen Förintelsens efterlevande

         Berättargruppen Förintelsens efterlevande är en grupp kopplad till Judiska Församlingen Malmö som består av barn och barnbarn till de Förintelsens ögonvittnen. Vi har har tagit över plikten att gå ut till skolor, civilsamhället och andra institutioner för att om våra familjemedlemmars upplevelser under Förintelsen.

         Relaterat

          Se allt om Förintelsens minnesdag

          Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

           Fakta om Förintelsen

           Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Här hittar du en stor mängd fakta om olika delar av Förintelsen.

            Vittnesmål från Förintelsen

            Här hittar du vittnesmål från personer som berättar om sina erfarenheter från Förintelsen.