Om Alexander Rothman

Alexander Rothman var ett av åtta syskon och endast han själv och hans storasyster överlevde Förintelsen. Han föds in i en ungersk-judisk familj 1930 och har starka minnen av att antisemitism är utbredd i Ungern under 30-talet.

Våren 1944 befinner han sig i en skola långt bort från sin hemstad. Han tvingas flytta till ett getto men lyckas fly därifrån. Och med hjälp av en ungersk-judisk motståndsman kan han återvända hem.

Men det är ingen hemma, hela hans familj har blivit bortförd till ett annat getto. Alexander bestämmer sig för att gå in i gettot och hittar där sin mamma och sina 7 syskon, men inte pappan som redan förts vidare till slavarbete i ett arbetsläger.

Alexander och hans familj skickas till Auschwitz efter mitten av juni 1944.  Direkt vid ankomsten till Auschwitz selekteras hans mamma och hans 6 småsyskon ut och förs till gaskamrarna medan Alexander och hans äldsta syster sparas till slavarbete. Alexander skickas till ett arbetsläger utanför Magdeburg.

Under februari-mars 1945 ryckte de allierade längre in i landet, vilket leder till att de som fortfarande lever i arbetslägret transporterades vidare till Buchenwald. Sjuk av allt arbete och brist på föda blir han snabbt utsorterad av nazisterna och hamnar i en korridor med andra svårt sjuka. Framtiden i korridoren är mörk. En dödsinjektion väntar för att ge mer plats åt arbetsdugliga.

Chef för fångarna i korridoren är en ”blockälteste” vid namn Fritz som själv var tysk politisk fånge. Vid ett tillfälle när vaktarna selekterade de svaga och sjuka frågar Fritz hur gammal Alexander är, och när han får höra att Alexander bara är 14 år bestämmer sig Fritz att hjälpa till. När vaktarna tittar bort tar Fritz risken att öppna dörren till nästa korridor och putta ut Alexander genom dörren. Där förvaras de lite mindre sjuka som fortfarande är arbetsföra. På så sätt klarade sig Alexander från den dödsinjektion som annars hade väntat honom.

Alexander och de andra fångarna blir befriade av amerikanerna den 11 april 1945.

Därefter hamnar Alexander på ett sanatorium i Schweiz. Han söker igenom Röda Korsets överlevandelistor efter sin familj och hittar sin äldre syster Lenke. Hon har överlevt i ett annat läger, Bergen Belzen, och finns i Sverige. Han beslutar sig för att följa efter. Den 11 maj 1947 anländer Alexander till Sverige. Han hittar sin syster, blir kvar, skaffar jobb och bildar familj.


Alexanders berättelser finns med i klassrumsmaterialet Vittnesmål med klassrumsövningar.

Läs också:

Källa: Intervjuer med Alexander Rothman, 2013 och 2017