På Forum för levande historia använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här.
Filmklipp och övningar i mänskliga rättigheter för årskurs 9 och gymnasiet. Möt personer runt om i världen som vunnit Per Anger-priset, regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati.
En guide med omfattande rekommendationer för undervisning om Förintelsen. Guiden är producerad av The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).
Ett material för klassrummet där eleverna får en översikt över hur Förintelsen gick till och vägen fram till den. Materialet finns även på lättläst. Till materialet finns även tidslinjer och en lärarhandledning.
Just nu tänker många på händelserna i Ukraina och många lärare tar säkert upp det i sin undervisning. Därför har vi samlat några material här nedan som på olika sätt berör Ukraina.
Ett material för klassrummet där eleverna får lära sig om bakgrunden till en del av den rasism och de fördomar som finns i samhället idag. Materialet finns även på lättläst.
Ett material för klassrummet om romers historia i Europa och Sverige, om romer under Förintelsen samt om antiziganism i samhället i dag. Materialet finns även på lättläst.
Syftet med materialet är att ge elever, lärare och andra intresserade grundläggande kunskaper om antisemitism både historiskt och idag. Materialet finns även i en version med lättlästa texter och sammanfattningar på arabiska, engelska och somaliska.
Med hjälp av materialet kan du jobba med att stärka förståelsen för demokratins värden och förutsättningar samt förmågan till att bidra i ett demokratiskt samtal hos dina elever.
Hur ska vi prata med varandra för att olika åsikter ska kunna rymmas i en demokrati? I det här interaktiva materialet får dina elever ta ställning i demokratiska frågor och samtidigt öva sin samtalskompetens. Materialet finns även i en lättläst version.
Om dina och mina rättigheter, och våra möjligheter att vara de vi vill vara. Här möter du några av de personer som genom historien har stått upp mot normer och lagar som begränsat.
Ett material om alla människors lika värde. Materialet består av film, radioteater, diskussionsfrågor och ett interaktivt verktyg där eleverna kan skapa kollage.
I boken Frågor jag fått om Förintelsen har Hédi Fried samlat de frågor hon fått och de svar hon gett under sina skolföreläsningar. I framtagandet av denna lärarhandledning har vi låtit oss inspireras av Hédi Frieds egna tankar om vad skolan kan göra.
Genom att studera propagandans mekanismer samt förstå vad som gör oss människor mottagliga för påverkan kan vi bli bättre på att behandla manipulerande budskap.
Workshoppar för klassrummet med värderingsövningar, fakta, film, foto och ljudklipp. Alltid aktuella teman som demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter problematiseras.
Låt dina elever lära känna människor runt om i världen som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter. Klassrumsövningarna tar upp frågor om civilkurage och ger träning i källkritik.
Seriealbumet: Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget. Värderingsövningarna skapar reflektion och diskussion kring normer och de mänskliga rättigheterna.
Romernas öde under Förintelsen är till stora delar fortfarande okänt. Materialet består av lektionsupplägg med bildövningar, biografier och diskussionsfrågor.
Pedagogiskt material om historiebruk och nationalism. Utgångspunkt är konflikten i forna Jugoslavien på 1980 och 90-talet. I fokus står folkmordet i Srebrenica i juli 1995.
Pedagogiskt material med elevaktiva övningar om åskådarens passivitet och ansvar. Eleverna får ta ställning till frågor i sin egen vardag och samtidigt dra lärdom från historien.
Utbildningsmaterial att arbeta med före, under och efter besöket i utställningen Auschwitz. Not long ago. Not far away. i Malmö 26 maj–30 september 2022.