Studieresa: Förintelsens romska minnesplatser i Polen

lördag 17 september 2022, kl. 0:00 till torsdag 22 september 2022, kl. 0:00 - Polen

Denna fortbildning är fullbokad. 

Välkommen till en fortbildning för lärare om folkmordet på romer under Förintelsen. Fortbildningen består av en studieresa till platser i Polen med koppling till det romska folkmordet under Förintelsen.

Studieresan inleds med ett förseminarium på plats i Polen. På resan deltar även romska brobyggare och modersmålslärare. 

För vem?

Fortbildningen vänder sig till lärare som undervisar på folkhögskola, högstadium eller gymnasium i SO-ämnen, historia, samhällskunskap eller liknande.

Anmälan

Studieresan är fullbokad. 

Studieresan vänder sig till dig som inte tidigare deltagit i Forum för levande historias studieresor till romska minnesplatser. 

Kostnad: 2 500 kr, vilket inkluderar kurs samt flygresa tur och retur från Stockholm eller Göteborg, hotell, måltider, buss i Polen och guide. Kostnaden för transfer till och från flygplatsen i Stockholm eller Göteborg tillkommer och betalas av deltagaren.

Program

Program inkl. tider för resan kommer att publiceras på denna sida senast den 30 juni.

Om studieresan

Syftet med studieresan är att deltagarna ska få ökad kunskap om det romska folkmordet under Förintelsen genom att studera den nazistiska raspolitiskens yttringar och konsekvenser. Med utgångspunkt i aktörernas agerande studerar vi vad olika platser bär på för minne. Därigenom vill vi inspirera deltagarna till att inkludera och utveckla denna del av historien i sin undervisning. Vi vill även bidra till ökad kunskap hos romska brobyggare och modersmålslärare om folkmordet på romer under Förintelsen, som direkt kom att drabba många av deras anhöriga.

Med fortbildningen vill vi erbjuda en mötesplats för att utbyta erfarenheter av historia och pedagogik.

Vi kommer att arbeta i mindre grupper vars uppgift är att undersöka olika teman på besöksplatserna. Varje dag avslutas med en samling där dagens program följs upp.

Studieresan genomförs i form av sex dagars exkursion på olika platser i Polen. Det innebär långa dagar med bussresor och bitvis ansträngande promenader. På grund av flera platsers utformning är studieresan tyvärr inte tillgänglighetsanpassad.

Vid frågor om studieresan kontakta oss via mejl: mia.taikon@levandehistoria.se.

Guider och reseledare

Dan Hultqvist är högstadielärare i SO-ämnen och har lett elevresor till Förintelsens minnesplatser i tio år. Han är medförfattare till resehandledningen Förintelsens romska minnesplatser i Polen som kommer att finnas tillgänglig på Forum på levande historias webbplats inför resan.

Mia Taikon arbetar på Forum för levande historia med fortbildningar och hågkomstresor samt som pedagog. Hon arbetar även som moderator och är sakkunnig i frågor om antiziganism och romsk historia.

 

Tid och plats

När: lördag 17 september 2022, kl. 0:00 till torsdag 22 september 2022, kl. 0:00
Var: Polen
För vem: Lärare som undervisar på folkhögskola, högstadium eller gymnasium i SO-ämnen, historia, samhällskunskap eller liknande.

Denna aktivitet är fullbokad