Till innehåll

Svåra frågor i klassrummet

En självstudiekurs för lärare som vill veta mer om hur du kan bemöta intolerans, extremistiska uttalanden, konspirationsteorier, antidemokratiska uttryck och ”alternativa fakta”.

En illustration av en lärare och elever.

Illustration: Linnea Blixt

De åsikter, tankar och värderingar som florerar i samhället finns också representerade i många klassrum. Allt fler lärare berättar om nya utmaningar i undervisningen när ofta pålästa elever tagit intryck av extremistisk propaganda och "alternativa fakta". Dessa elever misstror det skolan lär ut om bland annat demokrati och mänskliga rättigheter. Vissa föreställningar är oskyldiga, men andra bottnar i främlingsfientlighet, intolerans och rasism.

Syftet med den här webbkursen är att stärka din kunskap om och förmåga att hantera antidemokratiska uttryck, Förintelseförnekelse, konspirationsteorier, ”alternativa fakta” och extremistiska yttranden. Genom kursen får du även möjlighet att reflektera över rollen som pedagog och hur ett mer konstruktivt samtalsklimat, i linje med skolans värdegrund, kan skapas. Du får förslag på förebyggande arbete och långsiktiga förhållningssätt, men även mer direkta strategier för att hantera antidemokratiska uttryck i klassrummet. I kursen ingår också reflektionsfrågor kring rollen som lärare samt tips på övningar och lektionsupplägg. Webbkursen är en digital anpassning av det mer omfattande materialet i lärarhandledningen Svåra frågor i klassrummet (öppnas i nytt fönster).

Du kan välja att göra hela kursen vid ett och samma tillfälle eller i flera kortare sessioner. Hur lång tid som krävs för att ta till sig innehållet i kursen är individuellt. Vi på Forum för levande historia uppskattar att det tar cirka tre timmar att läsa alla texterna noggrant och lyssna på kursens två poddar. Du kommer även att göra olika reflektionsövningar och vill kanske kolla upp flera av de resurser för klassrummet som nämns. Sammanfattningsvis uppskattas kurstiden till fyra timmar. Vissa inslag i kursen fungerar inte med Internet Explorer. Använd en annan webbläsare, till exempel Edge, Firefox, Chrome eller Safari.

Kursen går att genomföra på egen hand. Men vi tror att det finns ett mervärde av att flera kollegor gör kursen parallellt och kan utbyta tankar och erfarenheter med varandra. Särskilt poddarna kan med fördel användas som utgångspunkt för fortsatta diskussioner i arbetsgruppen eller lärarlaget.

Vi uppskattar om du besvarar utvärderingen i slutet av kursen. Det ger oss möjlighet att utveckla kursen för nya deltagare.

Lycka till!

Välj avsnitt

Vi rekommenderar att läsa kursens alla delar i ordning, men det fungerar också att bara läsa enskilda avsnitt.

  Första avsnittet

  Avsnitt 1 i självstudiekursen Svåra frågor i klassrummet. Om tolerans, intolerans och identitet.

   Andra avsnittet

   Avsnitt 2 i självstudiekursen Svåra frågor i klassrummet. Om kontroversiella och extremistiska uttalanden.

    Tredje avsnittet

    Avsnitt 3 i självstudiekursen Svåra frågor i klassrummet. Om extremistiska miljöer och världsbilder

     Fjärde avsnittet

     Avsnitt 4 i självstudiekursen Svåra frågor i klassrummet. Om fake news och "alternativa fakta"

      Femte avsnittet

      Avsnitt 5 i självstudiekursen Svåra frågor i klassrummet. Om konspirationsteorier.

       Sjätte avsnittet

       Avsnitt 6 i självstudiekursen Svåra frågor i klassrummet. Om förnekandet av Förintelsen.

        Avsnitt sju

        Avsnitt 7 i självstudiekursen Svåra frågor i klassrummet. Om när antidemokratiska uttryck går för långt.

         Avsnitt 8

         Avsnitt 8 i självstudiekursen Svåra frågor i klassrummet. Avslutande ord.

         Relaterat

          Se all kompetensutveckling vi erbjuder dig som lärare

          Självstudiekurser, föreläsningar, seminarier & endagskurser för dig som arbetar med utbildning.

           Undervisningsmaterial

           Här hittar du som är lärare ett 30-tal olika material att använda i din undervisning. För klassrummet, för studiebesök till olika platser och material som elever kan använda på egen hand.

            Fakta om rasism

            Här hittar du samlad fakta om olika former av rasism. I form av seminarier, rapporter, reflektionsfrågor och filmer.