Demokratikunskap
Här hittar ni material som kan vara till stöd i ert arbete för att ge goda förutsättningar i arbetet med demokratifrågor.
Vad innebär demokratikunskap?
Demokratikunskap
Demokrati är ett sätt att leva tillsammans och fatta gemensamma beslut. Demokratiarbete i skola och folkbildning handlar om allt ifrån kunskaper om lagar och regler till att utveckla arbetssätt där elever, deltagare och personal får möjlighet att vara delaktiga, uttrycka sina åsikter och ta ansvar tillsammans. Demokratikunskap handlar om att förstå de värderingar, principer och processer som utgör grunden för ett öppet och rättvist samhälle. Det innebär kunskap om rättsstatens principer, såsom rättssäkerhet, likhet inför lagen och skyddet av mänskliga rättigheter, och insikten om hur dessa lagar och regler påverkar våra liv och samhällets funktion.
Om, genom och för demokrati
Begreppen om, genom och för demokrati beskriver hur både skolan och folkbildningen arbetar med att stärka demokratin.
Deltagarna ska lära sig om demokrati och mänskliga rättigheter. Lärandet sker genom att grundläggande demokratiska värderingar och respekten för mänskliga rättigheter genomsyrar lärmiljön. Detta ska tillsammans göra att deltagarna kan utveckla förmågor för ett aktivt deltagande i vår demokrati. Arbetet med demokrati är med denna utgångspunkt samtidigt både mål och medel – ett mål utifrån att elever och deltagare utvecklar sina kunskaper och förmågor för att kunna verka aktivt i demokratin, samt ett medel utifrån att utbildningen ska utformas i överenstämmelse med demokrati och mänskliga rättigheter.
Samtalsfrågor:
- Vad innebär demokratiuppdraget inom er verksamhet och hur tolkar och arbetar ni med det i praktiken?
- Hur arbetar ni i er verksamhet med begreppen om, genom och för?
- Vad behöver er verksamhet för att kunna arbeta aktivt med dessa frågor?