Flykten

Alla män i åldern 15–65 år hade tidigare skiljts från resten av Srebrenicas befolkning. En stor grupp på 10 000–15 000 män bestämde sig för att fly och i gemensam trupp ta sig till fots till staden Tuzla. Många var svaga, skadade och trötta och endast ett fåtal av dem var beväpnade. Srebrenica var helt omringat av bosnienserbisk armé och polis och många av de flyende dödades.

Samtidigt försökte den bosnienserbiska armén få männen att återvända till enklaven. De flesta tillfångatas och avrättas. Det var först när några överlevande lyckats ta sig till Tuzla som kännedomen om händelserna i Srebrenica nådde omvärlden. Veckorna efteråt uppdagades även massakerns omfattning via amerikanska satellitbilder.Klipp 1: Flykten från Srebrenica


Klipp 2: Soldater ur bosnienserbiska armén försöker locka ut män som under flykt gömt sig.


Klipp 3: Enver Husić vittnar vid ICTY. Klippet visar även bosnienserbiska soldater som övervakar tillfångatagna bosniakiska män.
 

Ursprunglig text och research av Youth Initiative for Human Rights. Svensk text 2012 av GR utbildning och Forum för levande historia. Uppdaterad och faktagranskad 2021 av historikern Christian Axboe Nielsen, Århus universitet.