Busstransporterna

Ett stort antal bussar ordnades fram. De skulle användas för att transportera de muslimska flyktingarna (kvinnor, barn och äldre män) från Srebrenica till områden som kontrollerades av den bosniska armén. Samtidigt gavs ordern att alla män i stridbar ålder, mellan 15 och 65 år, ska separeras från resten av gruppen. Den bosnienserbiska armén hävdade att anledningen till detta var att de vill försäkra sig om att inga krigsförbrytare höll sig gömda bland den civila befolkningen.

Situationen på FN-basen i Potočari var kaotisk, det var varmt, ohygienisk och våldsamt. Vittnen har efteråt berättat om att flera kvinnor utsattes för våldtäkt och att flyktingar blev misshandlade och hotade av de bosnienserbiska soldaterna. Kvinnor och barn beordrades att gå ombord på bussarna för transport till bosnienkontrollerade områden. Förflyttningen av människor skedde snabbt och effektivt.

Bussar, bränsle och en mängd soldater fanns tillgängliga för att förflytta människorna. Detta har senare använts som bevis för hur välplanerad fördrivningen av befolkningen och den etniska rensningen var.

Klipp 1: Ratko Mladić talar vid evakueringen av kvinnor och barn i Potočari.

Klipp 2: Robert Franken, en holländsk soldat, vittnar vid ICTY om vad som hände med busskonvojerna.

Ursprunglig text och research av Youth Initiative for Human Rights. Svensk text 2012 av GR utbildning och Forum för levande historia. Uppdaterad och faktagranskad 2021 av historikern Christian Axboe Nielsen, Århus universitet.