Till innehåll

Antiziganism

Romer har levt i Europa sedan 1300-talet. Lika länge har de utsatts för diskriminering, våld och förtryck.

En kvinna som uttrycksfullt säger nej (Katarina Taikon).

Katarina Taikon författare och förkämpe för romernas rättigheter, utanför Riksdagshuset under en demonstration 26 september 1969. Foto: Folke Hellberg/TT

Antiziganismen har funnits i Europa lika länge som romerna själva. Romer har levt i Sverige sedan början av 1500-talet. Genom historien har romer blivit systematiskt förföljda, diskriminerade och trakasserade. De har de utsatts för tvångssteriliseringar, omhändertaganden av barn och påtvingad assimilation.

Antiziganism då och nu

Den diskriminering, förtryck och förakt som många romer vittnar om som en del av vardagen, har en lång historia. Många romer har bittra erfarenheter av att ha blivit bortjagade från sina boplatser bara på grund av sin etniska tillhörighet. Romer och resande har utsatts för kränkningar och förföljelse även här i Sverige. Inte minst i samband med rasbiologins kategoriseringar av oönskade grupper under 1900-talet.

Nazisternas terror under andra världskriget utgjorde kulmen för förtrycket. I folkmordet på romer mördades 200 000 - 500 000 romer men mörkertalet är fortfarande stort. 

Trots en historia fylld av diskriminering och trakasserier betraktas antiziganism fortfarande som rumsren i många samhällen. Antiziganism handlar inte om romernas faktiska egenskaper utan om majoritetssamhällets fördomar. Runt om Europa förvägras romer rättigheter som är självklara för majoritetssamhället. Det handlar om rätten till skolgång, arbete, bostäder och sjukvård. Men också rätten till att bli betraktade som fullvärdiga medborgare i omvärldens ögon. Och även i Sverige avslöjas i våra dagar olaglig registrering av romer.

Relaterat

  Förföljelsen av romer under Förintelsen

  En stor del av den romska befolkningen i Europa dödades av nazisterna under andra världskriget. På den här sidan kan du lära dig om folkmordet på Romer.

   Sofia Z-4515

   Sofia Z-4515 är ett seriealbum och material om romer under Förintelsen och berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget (pdf)
    Speltid - 1:18:53

    Frukostseminarium: Antiziganism i historien och idag

    Hur kan kunskap om diskrimineringen mot romer i historien bidra till och vara en viktig utgångspunkt för arbetet med att förbättra situationen för romer i dag?