Till innehåll

Holodomor

Terror-hungersnöden i Ukraina åren 1932-1933.

Bild av två avlidna människor på en gata med förbipasserande människor.

Förbipasserande uppmärksammar inte längre liken av utsvultna bönder på en gata i Kharkiv, 1933. Foto: Alexander Wienerberger

En stor svältkatastrof krävde miljontals liv i Sovjetunionen från hösten 1932 till sommaren 1933. Värst drabbades Ukrainska socialistiska republiken, som kallades Sovjetunionens kornbod och vars jordbruksmarker var kända som särskilt bördiga. Naturliga faktorer, som missväxt, spelade en viss roll i svälten. Men det var de sovjetiska myndigheternas agerande, under ledning av Josef Stalin, som ledde till att svältkatastrofen blev så omfattande. I Ukraina dog omkring 3 miljoner människor av svält; där ses katastrofen i dag som ett folkmord.

Svälten 1932-1933 är i Ukraina känd som Holodomor. Ordet är en sammansättning av de två ukrainska orden "holod" som betyder hunger och "mor" som betyder farsot, och användes första gången officiellt 1988. I ett modernt uppslagsverk över det ukrainska språket förklaras Holodomor som "artificiell svält, organiserad i stor skala av den kriminella regimen mot landets befolkning".

Det kriminella och organiserade är något som ofta återkommer, inte minst i den lag "Om Holodomor i Ukraina" som 2006 slog fast att katastrofen var ett folkmord riktat mot det ukrainska folket, och att den sovjetiska regimens kriminella handlingar direkt syftade till att döda miljoner ukrainare.

Mer om Holodomor

  Holodomor fördjupningstext

  En stor svältkatastrof krävde miljontals liv i Sovjetunionen från hösten 1932 till sommaren 1933. Värst drabbades Ukrainska socialistiska republiken.
   Speltid - 6:44

   Från dröm till terror, avsnitt 7: Den stora svälten

   I Forum play kan du se en kortdokumentär om Holodomor.

   Relaterat innehåll

    Sovjet

    Det kommunistiska styret i Sovjet präglades av terror under mer än 70 år. Den sovjetiska regimens kriminella handlingar dödade miljontals människor.

     Kommunistiska regimers brott mot mänskligheten

     Några av de värsta brotten mot mänskligheten i modern tid har begåtts av kommunistiska regimer i olika länder. Brotten riktades ofta mot den egna befolkningen som utsattes för tvångsförflyttning, svält, tortyr eller avrättningar.