Till innehåll

Vagankovo – massgravarnas kyrkogård

Vagankovo-kyrkogården i nordöstra delen av Moskva är en av de platser i staden där man med stöd av arkivmaterial med säkerhet vet att offer för sovjetterrorn ligger begravda.

Den här sidan ingår i faktamaterialet Brottsplats Moskva, som berättar om platser i Moskva som är kopplade till terrorn och förtrycket i Sovjetunionen.

En korslinknande staty dekorerad med blommor.

Vagankovo-kyrkogården. Foto: Ann Wikström.

Vagankovo-kyrkogården i nordöstra delen av Moskva är en av de platser i staden där man med stöd av arkivmaterial med säkerhet vet att offer för sovjetterrorn ligger begravda.

Vagankovo, som är en av de största kyrkogårdarna i Moskva, grundlades i slutet av 1700-talet när pesten härjade i staden. Även senare i historien har den vid flera tillfällen använts vid massbegravningar. Här finns till exempel massgravar med stupade från flera krig.

Under åren 1926–1936 begravde den sovjetiska säkerhetstjänsten här i hemlighet kropparna av personer som avrättats eller dött i Moskvas fängelser. Exakt var dessa massgravar ligger vet man inte, men vissa uppgifter säger att offren begravdes på ett område längs bort på kyrkogården, nära järnvägen. Människorättsorganisationen Memorial har sammanställt en lista med 1008 namn på offer som ligger begravda här, men det totala antalet är ännu okänt och antagligen mycket större.

1994 restes på kyrkogården ett minnesmärke över offren. Det står strax till vänster när man kommer in genom huvudingången – ett drygt två meter högt kors i röd granit. På baksidan av korset står skrivet: Till offren för den politiska repressionen 1927–1937. Evigt minne. Den 30 oktober varje år, på Minnesdagen över den politiska repressionens offer, håller man här en minnesceremoni för offren.

Adress

ulitsa Sergeja Makejeva 15 (улица Сергея Макеева 15)

Metrostation: Ulitsa 1905 goda (Улица 1905 года)

Sidan uppdaterades senast 2023-06-09.

Relaterat

  Hitta undervisningsmaterial om kommunistiska regimers brott mot mänskligheten

   Forskningsöversikt: Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer

   En kartläggning från 2008 av olika perspektiv på kommunistiska regimers brott mot mänskligheten.

    Vittnesmål från kommunistiska regimers brott mot mänskligheten

    I Forum play hittar du vittnesmål från personer som berättar om sina erfarenheter från kommunistiska regimer.