Till innehåll

Den sista adressen – ett sätt att minnas de som försvann

På flera hus i Moskva finns minnesplaketter. De berättar om personer som bodde där och som drabbades av den politiska terrorn under Sovjettiden. Personer som arresterades och fördes iväg för att sedan aldrig återvända. 

Den här sidan ingår i faktamaterialet Brottsplats Moskva, som berättar om platser i Moskva som är kopplade till terrorn och förtrycket i Sovjetunionen.

En metallskylt med ingraverad text på ryska.

På plaketten kan man läsa personens namn, yrke, födelsedatum och datumen för arrestering, avrättning och rehabilitering. Foto: Ann Wikström

På fasaden till flera hus i Moskva kan man få se en liten oansenlig rektangulär metallplatta med en inskrift. Det rör sig om minnesplaketter över personer som drabbades av den politiska terrorn under Sovjettiden, och som bodde på just dessa adresser när de arresterades och fördes iväg för att sedan aldrig återvända. På plaketten kan man läsa personens namn, yrke, födelsedatum och datumen för arrestering, avrättning och rehabilitering.

Minnesplaketterna är uppsatta genom projektet Den sista adressen som är ett medborgarinitiativ som stöds av bland andra människorättsorganisationen Memorial. Nya plaketter sätts löpande upp på hus i städer över hela Ryssland. Det är enskilda personer som kan ta initiativet till att sätta upp en minnesplakett och som då själva står för kostnaderna. Det kan vara personer som vill sätta upp en minnesplakett över någon som bott i deras hus, eller personer som i Memorials arkiv hittat information om försvunna släktingar och vill hedra deras minne genom att sätta upp en plakett på deras sista adress.

En viktig princip för projektet är ”ett namn, ett liv, ett minnesmärke”, för att man skall minnas offren som individer. Varje minnesplakett tillägnas minnet av en person, och det kan därför sitta flera plaketter på ett hus. Men det kommer sannolikt aldrig att sättas upp minnesplaketter över alla de personer som dömdes för politiska brott och aldrig återvände – det skulle handla om tiotusentals plaketter bara i Moskva.

Mer om projektet och var minnesplaketterna är uppsatta kan man läsa på: www.poslednyadres.ru

Minnesplaketter på adressen Vspolnyj pereulok 17 (Вспольный переулок 17). Foto: Ann Wikström.

Adresser

Vspolnyj pereulok 17
(Вспольный переулок 17)

Sidan uppdaterades senast 2023-06-13.

Relaterat

  Hitta undervisningsmaterial om kommunistiska regimers brott mot mänskligheten

   Forskningsöversikt: Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer

   En kartläggning från 2008 av olika perspektiv på kommunistiska regimers brott mot mänskligheten.

    Vittnesmål från kommunistiska regimers brott mot mänskligheten

    I Forum play hittar du vittnesmål från personer som berättar om sina erfarenheter från kommunistiska regimer.