Till innehåll

Flykten över Öresund

En familj varav tre barn och en man.

Judiska flyktingar flyr från Danmark till Sverige ombord på en fiskebåt, oktober 1943. Foto: Frihedsmuseet

Mitt under Förintelsen inträffade i slutet av 1943 en unik händelse i norra Europa. Trots att Tyskland hade ockuperat Danmark sedan april 1940 hade den danska regeringen vägrat att särbehandla de knappt 8 000 judiska medborgarna och flyktingarna. Men efter oroligheterna under sommaren 1943 införde de tyska ockupanterna undantagstillstånd, regeringen avgick och Hitler beslutade att tiden hade kommit också för Danmarks judar. Ledande tyskar i Köpenhamn läckte överraskande nog ut att en stor arresteringsaktion planerades till början av oktober, och när ryktena om den förestående aktionen nådde ut lyckades nästan alla danska judar fly.

De tog sig till Sverige över Öresund med hjälp av danska och svenska fiskare. Sveriges mottagande av tusentals flyende judar på några få dagar betydde en total omkastning av den tidigare restriktiva politiken. Majoriteten danska polismän vägrade hjälpa till att arrestera dem som fanns kvar, men 481 judar deporterades till koncentrationslägret Theresienstadt. Den danska civila administrationen slutade aldrig att intressera sig för dem, och de flesta överlevde och kunde återvända till Danmark efter krigsslutet.

Relaterat

  Berättelser om flykten över sundet

  Film- och ljudklipp med berättelser om flykten över sundet finns på Danska institutet för internationella studier. Allt innehåll är på danska.

   Någonstans i Sverige

   I kapitlet "Ivar Philipson och de danska judarnas Dunkerque" kan du läsa om flykten över sundet i antologin "Någonstans i Sverige, med lokalhistoriska perspektiv på Sverige och Förintelsen.

    Svenska hjälp- och räddningaktioner

    Lär dig mer om Raoul Wallenberg, flykten över Öresund och De vita bussarna.

     Digital utställning: Sverige och Förintelsen

     Här kan du ta del av utställningen Sverige och Förintelsen hemifrån i digitala format. Utställningen handlar om Sveriges förhållande till Förintelsen.