Till innehåll

Hans Eduard Szybilski

På Apelbergsgatan 36 i Stockholm finns en snubbelsten till minne av Hans Szybilski.

Ett gulnat dokument med text på svenska och finska beskriver Szybilskis utseende så som längd och hårfärg. Ett passfoto av en ung man i skjorta och slips man är fäst vid dokumentet.

Hans Szybilskis finska uppehållstillstånd. Källa: Fenno Judaica

Apelbergsgatan 36

Hans Eduard Szybilski var tysk jude och föddes 1907 i Elberfeld i Tyskland. Han vistades i Sverige under två perioder åren 1936–38 och ansökte om uppehållstillstånd flera gånger. Under en tid bodde Hans Szybilski på Apelbergsgatan 36 i Stockholm. I sin ansökan uppgav Hans Szybilski att han riskerade åtal för ”rasskändning” eftersom han varit förlovad med en icke-judisk kvinna.

Under en kort period hade Hans Szybilski uppehållstillstånd i Sverige men tvingades lämna landet innan den första januari 1939. Han fick uppehållstillstånd i Finland, men nekades komma tillbaka till Sverige i juni 1939. Kort därefter häktades Hans Szybilski i Finland på grund av falska rykten om att han var spion.  

Hans Szybilski utlämnades till Tyskland av finska myndigheter i november 1942 och deporterades från Berlin till Auschwitz i februari 1943 där han mördades.

Till minne av Hans Szybilski finns en snubbelsten på Apelbergsgatan 36 i Stockholm.

Initiativtagare till snubbelstenarna i Stockholm är Forum för levande historia, Föreningen Förintelsens Överlevande och Judiska församlingen i Stockholm. Projektet har genomförts i samarbete med Stockholms stad.

Källor

Historikern fil dr Olof Bortz har på uppdrag av Forum för levande historia gjort efterforskningar som lett fram till denna information om Hans Szybilski. Källor för efterforskningarna har varit Statens utlänningskommissions arkiv, Sandlerkommissionen samt arkivet och museet Yad Vashem i Jerusalem. Efterforskningarna har gällt personer som uppehöll sig i Stockholm under 1930-och 40-talet på en angiven adress, som utvisades och sedan föll offer för Förintelsen.

Tre snubbelstenar i Stockholm

  Erich Holewa

  På Kungsholmstorg 6 i Stockholm finns en snubbelsten till minne av Erich Holewa. Han sökte uppehållstillstånd i Sverige på 1930-talet, utvisades och mördades sedan i Förintelsen. Här finns information om Erich Holewa.

   Hans Eduard Szybilski

   På Apelbergsgatan 36 i Stockholm finns en snubbelsten till minne av Hans Eduard Szybilski. Han sökte uppehållstillstånd i Sverige på 1930-talet, utvisades och mördades sedan i Förintelsen. Här finns information om Hans Eduard Szybilski.

    Curt Moses

    På Gumshornsgatan 6 i Stockholm finns en snubbelsten till minne av Curt Moses. Han sökte uppehållstillstånd i Sverige på 1930-talet, utvisades och mördades troligen i Riga under den tyska ockupationen. Här finns information om Curt Moses.

    Relaterat

     Digital utställning: Sverige och Förintelsen

     Här kan du ta del av utställningen Sverige och Förintelsen hemifrån i digitala format. Utställningen handlar om Sveriges förhållande till Förintelsen.

      Fakta om Förintelsen

      Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Här hittar du en stor mängd fakta om olika delar av Förintelsen.