Till innehåll

Förintelsen i Västeuropa

På den här sidan kan du läsa om vad som hände i Västeuropa under Förintelsen och andra världskriget.

Bilden visar närbild på kvinna med judestjärna fäst på vänster sida och människor i bakgrunden.

Fördrivning av judarna i Nederländerna. Foto: RIOD - Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam / Yad Vashem

Även i västeuropeiska länder som Nederländerna, Belgien, Grekland och Italien förföljdes och fängslades judar. Många blev också deporterade till tyska koncentrations- och förintelseläger.

Judiska affärsrörelser registreras i Nederländerna

1940

Den 22 oktober 1940 utfärdades en lag om att alla judiskägda affärsrörelser och företag i Nederländerna skulle registreras. Det var det första steget i de nazityska försöken att ”arisera” den holländska ekonomin. Totalt registrerades 20 690 företag.

Bilden visar en kvinna och en man på en gata i Amsterdam. På en stor skylt står det: Juden viertel Joodsche wijk.

På skylten står ”judiska kvarteret”. Judiska egendomar och butiker beslagtogs sedan tyskarna ockuperat Nederländerna, och judarna tvingades bo i särskilda judiska kvarter. Foto: Yad Vashem

Judisk egendom registreras i Belgien

1940

Den 28 oktober 1940 infördes en lag om registrering av all judisk egendom i Belgien. Det var det första steget i de nazityska försöken att ”arisera” den belgiska ekonomin. Under våren 1942 genomfördes en systematisk avveckling av många judiskägda företag.

Bilden visar människor som går upp på ett lastbilsflak.

Judar i Antwerpen tvingas upp på en lastbil innan de deporteras. Foto: Belgium Radio & TV / Yad Vashem

Fördrivning av judarna i Nederländerna

1942

I mitten av januari 1942 började den tyska ockupationsmakten samla ihop och koncentrera judarna  till särskilda områden i Nederländerna. Judar med holländskt medborgarskap tvingades flytta till Amsterdam och judar med utländskt medborgarskap internerades i transitlägret Westerbork i nordöstra Holland.

Från och med sommaren 1942 började tyskarna systematiskt samla ihop alla judar i Holland och sända dem till Westerbork. Därifrån transporterades de vidare till förintelselägren i Polen.

Bilden visar närbild på kvinna med judestjärna fäst på vänster sida och människor i bakgrunden.

Fördrivning av judarna i Nederländerna. Foto: RIOD - Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam / Yad Vashem

Franska judar deporteras till Auschwitz

1942

Under hösten 1941 började de tyska nazisterna arrestera judar i den ockuperade delen av Frankrike. Judarna internerades först i ett transitläger som upprättades i Drancy norr om Paris.

Den 28 mars 1942 deporterades 1 012 judar från lägret i Drancy till koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz-Birkenau. Det var den första gruppen judar från det ockuperade Västeuropa som deporterades till tyska koncentrations- och förintelseläger.

""

Grekiska judar deporteras till Auschwitz

1943

Grekland ockuperades av Nazityskland våren 1941. I Grekland fanns omkring 76 000 judar, vilka utgjorde knappt en procent av landets totala befolkning. Omkring 55 000 av dem levde i eller omkring staden Salonika. När de tyska nazisterna anlände började de grekiska judarna utsättas för förföljelser och förnedring. I juli 1942 arresterades omkring 10 000 judar och skickades till olika arbetsläger som tvångsarbetare. Vid samma tid började tyskarna beslagta judisk egendom och judiska företag.

I början av februari 1943 började de grekiska judarna att samlas ihop i ghettoliknande områden och de tvingades bära den gula Davidsstjärnan. Den 25 februari 1943 transporterades den första gruppen judar från Salonika till koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz-Birkenau. I mitten av maj hade 45 000 av stadens judar deporterats till Auschwitz-Birkenau.

I början av år 1944 deporterades judarna från Aten och andra platser i Grekland. Totalt dog över 60 000 av Greklands judar, varav de flesta i gaskamrarna i Auschwitz-Birkenau.

Bilden visar väldigt många män som står tätt tillsammans utomhus.

Här ses den manliga judiska befolkningen i Salonika tvingas stå upp utomhus i solen en hel dag. Foto: USHMM

Italienska judar deporteras till Auschwitz

Den 16 oktober 1943 genomförde de tyska nazisterna en razzia mot judarna i Italiens huvudstad Rom. Över 1 000 judar samlades ihop och fördes till en militärskola. Två dagar senare deporterades de till Auschwitz-Birkenau.

I november påbörjas deportationer också från andra städer i centrala och norra Italien.

De sista deportationerna av judar från Italien till Auschwitz-Birkenau gjordes i november 1944.

Bilden visar människor vid en lastbil.

Gripna judar som efter de internerats i lägret Fiesole utanför Florens lastas upp på bilar för transport till Bergen-Belsen. Foto: Yad Vashem

Källor

Texten är skriven av fil dr. Ingela Karlsson 2008-2009, uppdaterad/redigerad 2010-2011.

Händelser på andra platser under Förintelsen

  Polen och östra Europa

  Läs om vad som hände i Polen och östra Europa under Förintelsen och tiden som ledde fram till andra världskriget.

   Förintelsen i Ungern

   På den här sidan kan du läsa om vad som hände i Ungern under Förintelsen och tiden som ledde fram till andra världskriget

    Nazityskland, Österrike och Tjeckoslovakien

    Läs om vad som hände i de tre länderna under Förintelsen och tiden som ledde fram till andra världskriget.

     Förintelsen i Sovjetunionen

     Läs om vad som hände i Sovjetunionen under Förintelsen och andra världskriget.