Till innehåll

Folkmordet i Rwanda

Den 6 april 1994 omkom Rwandas president i ett flygplansattentat. Det blev startskottet för ett folkmord som varade i hundra dagar. Det finns ingen exakt siffra men cirka en miljon människor mördades och över två miljoner flydde. FN och västvärlden har kritiserats för att inte ha agerat för att stoppa massmorden. Foto: Jeremiah Kamau/Reuters

Fakta om Rwanda

Rwanda är ett tätbefolkat land som ligger i östra Centralafrika. Huvudstaden heter Kigali. Mer än 80 procent av invånarna bor på landsbygden. Majoriteten av befolkningen består av folkgruppen hutuer, en mindre andel är tutsier och en liten andel tillhör pygméfolket twa.

Källa: Utrikespolitiska institutet

  Efter folkmordet

  Läs om bakgrunden till folkmordet och vad som kan hända i ett land när befolkningen delas upp och ställs mot varandra.

   Vittnesmål

   Fyra personliga berättelser om upplevelser under folkmordet i Rwanda 1994 och vad som hände efter.

    Rättskipning

    Här beskrivs de rättsliga processer som följde när Rwanda bad om FN:s hjälp att sätta upp en tribunal för att straffa de ansvariga för folkmordet.

    För det första får vi aldrig glömma det som hänt. För det andra får vi aldrig sluta arbeta för att förhindra nya folkmord.

    FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki Moon

     Hur kunde det ske?

     I samverkan med UR uppmärksammade vi 25-årsminnet av folkmordet i Rwanda. I serien "Folkmordet i Rwanda" möter du människor som berättar om sina upplevelser under folkmordet och om de rättsliga processer som följde. Se serien i UR play.

      Undervisningsmaterial: Folkmord Rwanda

      Folkmordet Rwanda (pdf) är ett material framtaget för att ge en inblick i vad som hände, med syfte att förstå lite mer av det som egentligen inte kan förstås. Det baseras på utställningen Lessons from Rwanda, producerad 2009 av Aegis Trust, en organisation för förebyggande av folkmord, i samarbete med FN.

      Relaterat

       Folkmord

       Här hittar du information om folkmord och fakta om några folkmord i historien.

        Begreppet folkmord

        Om hur folkmordsbegreppet kan leda till upprättelse för ett folk som blivit utsatt för folkmord och hur begreppet även kan missbrukas för politiska och ideologiska syften.

         Krönika: the crime of all crimes

         Ingen annan människa har haft så stor betydelse för folkmordskonventionen som juristen Raphaël Lemkin. Läs eller lyssna på Elisabeth Åsbrinks krönika om mannen som gav brottet folkmord ett namn.