Till innehåll

Folkmordet i Srebrenica 

De här sidorna handlar om kriget i det forna Jugoslavien, och om hur nationalism i extrema former kan leda till intolerans, krig och etnisk rensning. 

Bilden visar en del av en lagerhylla med plastpåstäckt innehåll.

I kylrummet i Tuzla, Bosnien, sträcker sig lagerhyllor ända upp till taket. Här finns de oidentifierade kvarlevorna efter offren för massakern i Srebrenica. Foto: Adam Haglund

Nationalismen växte sig stark i flera av de forna öststaterna. Men ingenstans blev konsekvenserna så förödande som i forna Jugoslavien. Där brukades nationalismen för att påvisa olikheter och fiendskap mellan grupper. Ett centralt inslag i polemiken som förde parterna mot varandra var kopplingar till den egna historien.

Syftet med materialet är att visa hur det kan finnas flera tolkningar av samma historiska skeenden, samt hur historia kan brukas i farliga syften och nationalism i extrema former kan leda till intolerans, krig och etnisk rensning. 

  Fakta om folkmordet i Srebrenica

  Juli 1995 genomfördes det största folkmordet i Europa sedan det andra världskriget. I staden Srebrenica mördades över 8 000 bosnienmuslimska män.

   Offer för historien? Exemplet Jugoslavien

   ”Glöm aldrig din historia!” Denna uppmaning har många fått världen över, inte minst under tider av konflikter och oroligheter. Men vilken historia är det som är “min” och hur förhåller sig den till andras? Läs kroaternas, bosniakernas och serbernas egna historieberättelser.

    Vägen till försoning

    Här hittar du texter om försoning, identifieringsarbete av offren i Srebrenica, internationella domstolen i Haag, fakta om åtalade personer, Sidas arbete.

    Relaterat

     Undervisningsmaterial: Nationalism och historiebruk i forna Jugoslavien

     Ett material för gymnasiet med övningar och faktatexter om bruk och missbruk av historien, om nationalism och hur det kan leda till intolerans, krig och etnisk rensning.

      Upptäck fakta om fler ämnen

      Här hittar du ingångar till alla ämnesområden vi har faktasidor om.