Till innehåll

Folkmordet i Srebrenica 

De här sidorna handlar om kriget i det forna Jugoslavien, och om hur nationalism i extrema former kan leda till intolerans, krig och etnisk rensning. 

Nationalismen växte sig stark i flera av de forna öststaterna. Men ingenstans blev konsekvenserna så förödande som i forna Jugoslavien. Där brukades nationalismen för att påvisa olikheter och fiendskap mellan grupper. Ett centralt inslag i polemiken som förde parterna mot varandra var kopplingar till den egna historien.

En kvinna håller upp fotografier av hennes man och söner.

En kvinna håller upp foton av sin man och sina tre söner som dödades i massakern i Srebrenica i juli 1995. Foto: Amel Emric/TT

  Jugoslavien – En bakgrund

  Vad var det som egentligen hände tiden innan det första Jugoslavienkriget bröt ut i Slovenien 1991? På den här sidan kan du läsa om tiden innan kriget.

   Om folkmordet i Srebrenica

   Juli 1995 genomfördes det största folkmordet i Europa sedan det andra världskriget. I staden Srebrenica mördades över 8 000 bosnienmuslimska män.

    Vägen till försoning

    Här hittar du texter om försoning, identifieringsarbete av offren i Srebrenica, internationella domstolen i Haag, fakta om åtalade personer, Sidas arbete.
    Bilden visar en del av en lagerhylla med plastpåstäckt innehåll.

    I kylrummet i Tuzla, Bosnien, sträcker sig lagerhyllor ända upp till taket. Här finns de oidentifierade kvarlevorna efter offren för massakern i Srebrenica. Foto: Adam Haglund

    Relaterat

     Undervisningsmaterial: Nationalism och historiebruk i forna Jugoslavien

     Ett material för gymnasiet med övningar och faktatexter om bruk och missbruk av historien, om nationalism och hur det kan leda till intolerans, krig och etnisk rensning.

      Upptäck fakta om fler ämnen

      Här hittar du ingångar till alla ämnesområden vi har faktasidor om.