Samlingar av vittnesmål utanför Sverige

Nedan följer en lista på organisationer utanför Sverige som har samlingar av vittnesmål från Förintelsen (svenska samlingar kan du hitta här).

Ghetto Fighters' House Museum Archive

Beskrivning: The Ghetto Fighters' House Museum etablerades redan 1949 av en grupp överlevande från Förintelsen och är ett av världens tidigaste muséer för minnet av Förintelsen. Dess arkiv har ett stort antal vittnesmål och dessa håller för närvarande på att digitaliseras.

The Ghetto Fighters' House Museums webbplats (öppnas i nytt fönster)


Shoah Foundation

Beskrivning: Den största vittnesmålsamlingen från Förintelsens överlevande finns på USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education i USA (kallas Shoah Foundation). Här finns bland annat vittnesmål insamlade i Sverige.

Shoah Foundations verksamhet har successivt breddats och inkluderar numera vittnesmål från det romska folkmordet, armeniska folkmordet, folkmordet i Rwanda, folkmordet i Guatemala och folkmordet i Kambodja.

Onlinesamlingen nås genom att registrera sig nedan.

Shoah Foundation webbplats (öppnas i nytt fönster)


United States Holocaust Memorial Museum (USHMM)

Beskrivning: USHMM har inspelade vittnesmål som är tillgängliga på webben. Förutom de vittnesmål de själva samlat in har USHMM sammanställt länkar som består av information med kopplingar till vittnesmål från Förintelsens överlevande.  

På USHMM.org finns även ett antal vittnesmål av överlevande som genom sin historia har anknytning till Sverige.

Till USHMM:s webbplats (öppnas i nytt fönster)


Yad Vashem

Beskrivning: Yad Vashem är ett israeliskt minnes- och dokumentationscenter för minnet av mördade judar under Förintelsen. Institutionen har över tiotusen vittnesmål, inspelade på olika språk (beroende på det språk som den överlevande valt att tala).

Bland dessa vittnesmål finns troligen även sådana som har viss anknytning till Sverige. Dessa är dock svåra att finna genom samlingarnas sökbarhet.

Till Yad Vashems webbplats (öppnas i nytt fönster)

Yales vittnesmålarkiv Fortunoff Archive

Samlingen dokumenterar effekterna av Förintelsen i de nazistiskt ockuperade Europa. Vittnesmålet utgörs av förstahandsberättelser av nazisternas förföljelser och inkluderar överlevande, åskådare, motståndare och befriare. Vittnesmålet är inspelade på de språk vittnet föredrog och är från 19 länder. Förutom judiska överlevande inkluderar vittnesmålen romer och Sinti, Jehovas vittnen och politiska fångar. Vittnesmålen beskriver ett brett spektrum av upplevelser, inklusive fängelse i koncentrationsläger och leva som gömda flyktingar.

Du som besökare i vårt referensbibliotek kan få tillgång till Yales vittnesmålarkiv med mer än 4 400 vittnesmål och över 12 000 inspelade timmar. Kontakta biblioteket@levandehistoria.se.

Till Fortunoff Archive (öppnas i nytt fönster).