Förintelsen
Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Också romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland tusentals andra människor, bland annat många funktionsnedsatta och homosexuella.
Vad hände i Tyskland efter första världskriget? Hur inleddes den nazistiska propagandan? Hur såg den nazistiska ideologin ut? Här kan du läsa om allt detta.
Runt om i Europa har ca 70 000 ”snubbelstenar” lagts ned för att minnas personer som föll offer för Förintelsen. De ingår i konstprojektet Stolpersteine. I Sverige finns snubbelstenar på tre platser i Stockholm.
27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.
Romernas öde under Förintelsen är till stora delar fortfarande okänt. Materialet består av lektionsupplägg med bildövningar, biografier och diskussionsfrågor.
Att ta del av andra människors upplevelser kan väcka känslor och leda till insikter om tidigare händelser och skeenden i vår historia som inte får hända igen.
Vittnesmål med klassrumsövningar
Övningar med korta klipp ur vittnesmål av överlevande från Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten.
Raoul Wallenberg 1912-1947?
Han var affärsmannen, diplomaten och hjälten som under andra världskrigets slutfas räddade tiotusentals ungerska judar undan de nazistiska förintelselägren.
Om människosynen i Nazityskland under perioden 1933–1945. En människosyn som fick oerhörda konsekvenser, bland annat för människor med funktionsnedsättning.
I tidslinjen kan du följa händelser under åren 1930-1950 i tre olika spår: Sverige, Förintelsen och Sverige & Förintelsen.
Länkar till material om
Förintelsen
Utställningar om Förintelsen
Filmer om Förintelsen