Till innehåll

Jag kom ensam - Judiska flyktingbarn i Sverige

En utställning om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, under åren 1938-1939. Genom bland annat unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

Bild ur utställningen ”Jag kom ensam”.

Om utställningen

Utställningen handlar om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, under åren 1938-1939. Genom bland annat unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

Utställningen belyser en del av svensk, och europeisk, historia genom personliga öden och berättelser. Den handlar om barnens livsvillkor och de känslomässiga konsekvenserna av att skiljas från sina familjer. I utställningen finns också berättelsen om Sverige som en del av ett Europa i krig. Ett Sverige med flyktingkvoter, tillfälliga uppehållstillstånd och en tydlig målsättning att undvika en judisk flyktingvåg. Och ett Sverige där civilsamhället visar engagemang och bereder plats för flyktingbarnen.

När och var

Utställningen visas på Derome Trä och Nostalgimuseum den 1 juni 2024 till 30 september 2024.

Bilder från utställningen

Bild ur utställningen ”Jag kom ensam”. Foto: Martin Skoog

Bild ur utställningen ”Jag kom ensam”. Foto: Martin Skoog

Relaterat

  Speltid - 23:19

  Visning av utställningen “Jag kom ensam”

  Följ med på en visning av utställningen "Jag kom ensam". Guide är historikern Ingrid Lomfors.

   Utskrivbar utställning: Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige

   Utställningen handlar om de judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland under slutet av 1930-talet. Denna utställning togs fram år 2020.

    Fakta om Förintelsen

    Här hittar du ett omfattande faktamaterial om olika delar av Förintelsens historia.