Antiziganism i historien och idag

Kunskap om romers historia är viktigt för att se och förstå var de fördomar som finns om romer kommer ifrån.

Genom fakta, frågor och ordförklaringar får eleverna lära sig om minoritetsgruppen romers historia i Europa och Sverige, om romer under Förintelsen samt om antiziganism i samhället idag. Materialet finns även på lättläst. Till materialet finns en film och ett vittnesmål. Materialet innehåller även två lärarhandledningar.

Materialet har en tydlig struktur för att passa elever med olika behov. Det kan även användas som utgångspunkt för vidare diskussioner i klassrummet. 

Materialet vänder sig särskilt till dig som undervisar i 50 poängskurser i historia eller samhällskunskap, på till exempel introduktions- och yrkesprogram på gymnasiet, på folkhögskola eller annan vuxenutbildning. Materialet kan även användas av andra skolformer.

 

Till materialet

I det här materialet får du lära dig om romers historia i Europa och Sverige, om romer under Förintelsen samt om antiziganism i samhället i dag.

Till materialet

Till materialet på lättläst

I det här materialet får du lära dig om romers historia i Europa och Sverige, om romer under Förintelsen samt om antiziganism i samhället i dag. Texterna i materialet är på lättläst svenska.

Till materialet på lättläst

Film om romer under Förintelsen

Den här filmen handlar om folkmordet på romer under Förintelsen.

Film om romer under Förintelsen

Lärarhandledning

Här hittar du mer information om materialet och hur det kan användas.

Lärarhandledning