Till innehåll

Kurs i Oslo om Förintelsen i Norge under andra världskriget

Forum för levande historia och kulturinstitutionen Voksenåsen bjuder in lärare till en kurs i Oslo med omnejd. Vi kommer att studera Norge under andra världskriget med fokus på ockupationen och Förintelsen, samt attentaten den 22 juli 2011.

Datum: 

söndag 16 juni -onsdag 19 juni

Plats: 

Oslo, Norge
Voksenåsen, Oslo Municipality, Norge

Kategorier: 

  • Kompetensutveckling

Forum för levande historia och kulturinstitutionen Voksenåsen bjuder in lärare till en kurs i Oslo med omnejd. Vi kommer att studera Norge under andra världskriget med fokus på ockupationen och Förintelsen, samt attentaten den 22 juli 2011.

Under kursen besöker vi minnesplatser och museer som arbetar med andra världskriget och Förintelsen. Vi kommer också titta närmare på hur händelserna den 22 juli idag påverkar det norska samhället i synen på hot mot demokratin.

Kurs och boende på Voksenåsen (tre nätter) samt måltider och inträden är kostnadsfria.

Deltagaren bokar och bekostar själv sin resa till och från Oslo.

Gemensamma transporter som görs inom kursens program i Oslo är kostnadsfria, övriga eventuella transporter bekostas av deltagaren.

Syftet med kursen är att stärka deltagarna i arbetet med att undervisa om andra världskriget och Förintelsen, med kopplingar till frågor om historiebruk, antisemitism, mänskliga rättigheter och hot mot demokrati. Kursen ger också praktiska och pedagogiska tips och idéer inför egna studieresor med elever till Norge.

Kursen är ett samarbete mellan Forum för levande historien och Voksenåsen.

För vem?

Du kan anmäla dig om:

  • du är verksam lärare i SO, samhällskunskap och/eller historia på högstadiet, gymnasiet eller folkhögskola och är intresserad av studieresor med dina elever som pedagogiskt verktyg.
  • du är intresserad av att utveckla din undervisning om historiebruk, demokrati och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i historiska händelser.
  • du inte tidigare har deltagit i denna kurs.

Vi ser gärna att flera lärare från samma skola anmäler sig. Dock max tre lärare från samma skola då antalet platser är begränsat.

Kort om upplägget

Kursen genomförs i Oslo 16–19 juni 2024. Deltagarna står själva för resa till och från Oslo och ansvarar för att finnas på plats den 16 juni på Voksenåsen. Kursens program startar kl. 15.00

Programmet avslutas den 19 juni cirka kl. 15.00 i centrala Oslo.

Med reservation för ändringar.

Preliminärt program skickas till deltagare senast den 26 april.

Kontaktperson vid frågor: mia.taikon@levandehistoria.se

Foto: Vidkun Quisling (i förgrunden t.h.) utses av rikskommissarie Josef Terboven (längst t.v.) till ministerpresident i NS-regeringen. Akershus fästning den 1 februari 1942. Riksarkivet, Norge

Anmälan

Du anmäler dig via formuläret nedan. Sistan anmälningsdag är 13 maj. Antalet platser är begränsat.

OBS! Eventuell avanmälan efter 17 maj, eller ej utnyttjad plats, debiteras med 4 500 kr.

Upptäck fler evenemang