Till innehåll

Konferens: Värdebaserat ledarskap i förskola och skola

Hur kan rektorer och skolledare arbeta praktiskt med frågor om demokrati och inkludering? Ta del av föreläsningar och workshoppar om demokrati, rasism och mänskliga rättigheter.

Datum: 

tisdag 14 maj -tisdag 14 maj

Tid: 

09:30 - 16:00

Plats: 

Gävle, Elite Grand Hotel
Kyrkogatan 28, 803 11 Gävle

Kategorier: 

  • Kompetensutveckling

Förskolan och skolan ska främja och stärka barnens och elevernas respekt för samhällets grundläggande värderingar inom demokrati och mänskliga rättigheter. Men hur kan rektorer och skolledare arbeta praktiskt med frågor om demokrati och inkludering?

Konferensen arrangeras av Skolverket och Forum för levande historia och är öppen för rektorer och skolledare i hela Sverige. Ta del av föreläsningar och workshoppar om demokrati, rasism och mänskliga rättigheter. Medverkar gör några av Sveriges främsta forskare på området. Se program nedan.

Konferensen är kostnadsfri och deltagare bjuds på fika och lunch. Eventuella resor bekostar deltagare själva.

För vem?

Konferensen vänder sig till rektorer och skolledare i förskola, grundskola och gymnasium, samt ledningsgrupp och medföljande lärare som arbetar med de frågor som behandlas under konferensen.

Medverkande

Emma Arneback är lektor och docent i pedagogik vid Göteborgs universitet och har en bakgrund som gymnasielärare i samhällskunskap och historia. I sin forskning intresserar hon sig för förändringsprocesser som syftar till att skapa mer jämlika förutsättningar för barns, elevers och studenters utveckling och lärande.

Cecilia Ferngren är pedagog på Forum för levande historia

Johan Gyberg är undervisningsråd på Skolverket

Jan Jämte är docent i statsvetenskap och lektor i samhällskunskap vid Örebro universitet, med en bakgrund som journalist och gymnasielärare i samhällskunskap och mediekunskap. Han har forskat om olika former av arbete för att motverka rasism, både i det civila samhället och inom skolan.

Timmy Larsson är undervisningsråd på Skolverket

Elena Namli är professor i etik vid Uppsala universitet. Hon forskar inom socialetik, exempelvis olika dimensioner av de mänskliga rättigheterna. Namli har bland annat publicerat böckerna Human Rights as Ethics, Politics, and Law (2014) och Future(s) of the Revolution and the Reformation (2019).

Daniel Strand är projektledare på Forum för levande historia

Anmälan

Sista anmälningsdag är 11 april. Anmälan kan komma att stängas tidigare om platserna fylls. Antalet platser är begränsat. Rektorer och skolledare prioriteras.

Vid frågor om anmälan mejla till fortbildningforrektorer@skolverket.se

Vid frågor om konferensens innehåll mejla till daniel.strand@levandehistoria.se eller timmy.larsson@skolverket.se

Foto: Maskot/TT

Upptäck fler evenemang