Till innehåll

Workshop för årskurs 4-6 och andra i utställningen Barn har också rättigheter

Om utställningen

Barnkonventionen gäller här och nu, för alla barn, också i Sverige. Det krävs kloka och modiga människor som vågar stå upp för lika rättigheter i takt med att våra samhällen förändras. Arbetet för barnets mänskliga rättigheter tar aldrig slut.

Utställningen Barn har också rättigheter! och den tillhörande workshoppen är utvecklad tillsammans med barn mellan 9 och 13 år. Med den vill vi stärka barns kännedom om sina rättigheter, utifrån ett personligt och historiskt perspektiv. 

Utställningen visas i Forum för levande historias lokaler i Stockholm till och med 2023 och efter det går den på turné runt om i landet. Barn har också rättigheter! är producerad av Forum för levande historia i samarbete med Barnombudsmannen, Rädda barnen och UNICEF. 

Om workshopen

Workshoppen är framtagen för årskurs 4-6 men passar även andra skolformer samt yrkesgrupper.

Vad är barnkonventionen och hur kommer det sig att den en gång i tiden togs fram? Vad är skillnaden mellan det vi behöver och det vi vill ha? Vems ansvar är det att barnkonventionen blir verklighet? Hur kan jag påverka att barnkonventionen efterlevs?

Under workshoppen får eleverna vara aktiva både genom samtal och diskussion och under en övning med ett dilemma där rättigheter ställs mot vad man som människa vill ha. Vi samtalar och diskuterar hur synen på barn såg ut förr i tiden, bakgrunden till barnkonventionen och vad den innehåller. Som historisk utgångspunkt får eleverna lyssna till en ljudberättelse som handlar om den polsk-judiske barnläkaren Januz Korczak.

Boka tid

Välj en tid i listan och fyll i dina uppgifter i formuläret längre ner på sidan.

Har din klass några särskilda behov? Skriv en rad i formuläret så anpassar vi workshoppen.

Välkommen!

Relaterat

  Undervisningsmaterial

  Här hittar du som är lärare ett 30-tal olika material att använda i din undervisning. För klassrummet, för studiebesök till olika platser och material som elever kan använda på egen hand.

   Se alla workshops för skolklasser

    Kompetensutveckling för dig som arbetar med utbildning

    Självstudiekurser, föreläsningar, seminarier & endagskurser för dig som arbetar med utbildning.