Jag kom ensam - Judiska flyktingbarn i Sverige

Utställningen handlar om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, under åren 1938-1939. Genom bland annat unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

Utställningen belyser en del av svensk, och europeisk, historia genom personliga öden och berättelser. Den handlar om barnens livsvillkor och de känslomässiga konsekvenserna av att skiljas från sina familjer. I utställningen finns också berättelsen om Sverige som en del av ett Europa i krig. Ett Sverige med flyktingkvoter, tillfälliga uppehållstillstånd och en tydlig målsättning att undvika en judisk flyktingvåg. Och ett Sverige där civilsamhället visar engagemang och bereder plats för flyktingbarnen.

Utställningen visas på Dalslands konstmuseum, Upperud, Åsensbruk 3 september - 20 november 2022. 


Här kan du se en filmad visning:

Här kan du se ett bildspel med några av bilderna i utställningen:

Källmaterialet i utställningen, så som brev, fotografier och intervjuer, är i huvudsak hämtat från Ingrid Lomfors forskning och två böcker: Breven från Hertha (1987) och Förlorad barndom – återvunnet liv. De judiska flyktingbarnen från Nazityskland (1996). 


Jag kom ensam finns även som en utskrivbar miniutställning med delar av innehållet.

Här kan du ladda ner den.

Tid och plats

När: lördag 3 september 2022 till söndag 20 november 2022
Var: Dalslands Konstmuseum
För vem: Alla