Till innehåll

Det tysta arvet

En utställning om folkmordet på romer under Förintelsen.

Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar för journalisten Monica Hirsch och fotografen Maja Kristin Nylander om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget.

De tillhör familjer som skickades till koncentrationsläger, som gömde sig i skogar och som såg människor på flykt mördas. Då, under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, träder de fram för att världen inte ska glömma deras historia. Det beräknas att cirka en halv miljon romer mördades under andra världskriget.

Datum: 

lördag 15 april -fredag 29 december

Plats: 

Forum för levande historia
Stora Nygatan 10-12, 111 27 Stockholm

Min far och hans bror tillfångatogs. De fördes bort och försvann. Vi visste inte vart. Mamma letade hela tiden efter min pappa under den här sista tiden av kriget. Hon var gravid med mig.

Masio Kwiek
Masio Kwiek.

Masio Kwieks pappa Gogo mördades under andra världskriget. Nu när han själv är äldre tänker han ofta på vad som hände. Det var inte bara hans far som försvann, nästan hela hans mammas släkt gjorde det också. Fotograf: Maja Kristin Nylander

Utställningen Det tysta arvet är producerad av Forum för levande historia i samarbete med Levande historia, Göteborgs stad. Utställningen har tagits fram med utgångspunkt i boken Det tysta arvet som gavs ut 2016.

Utskrivbar version

Nu finns en utskrivbar variant av utställningen som du kan skriva ut och visa var du vill.

Fler bilder från utställningen

Bild av en trappa i en utställning.

Foto: Anton Svedberg

Utställningen som bildspel

Se delar ur utställningen som bildspel. Bildspelet är anpassat för visning på publika digitalskärmar och finns också i en engelsk version här.

Speltid - 5:18
Ett svartvitt foto på en man som tittar in i kameran. Bredvid foto syns en större mängd text.

Relaterat

    Minnesdagen för folkmordet på romer

    Den 2 augusti varje år högtidlighålls minnet av folkmordet på romer under Förintelsen. Dagen är en viktig del av romers kamp för upprättelse och erkännande sedan andra världskrigets slut. Sedan 2015 är det en officiell minnesdag i EU.

      Öppettider

      Vi finns på Stora Nygatan 10 i Stockholm. Här kan du läsa om tillgänglighet i våra lokaler, öppettider och få vägbeskrivning innan ditt besök hos oss.

        Reseguide: Folkmordet på romer under Förintelsen

        En guide till minnesplatser i Polen med koppling till folkmordet på romer under Förintelsen.