Wallenberg försvinner

Kriget går mot sitt slut

Svenska legationen är hårt ansatt av pilkorsarna och på julafton 1944 totalförstörs legationens lokaler. Eichmann är mycket medveten om sin svenske antagonist och uttrycker att han vill låta skjuta ”judehunden” Raoul Wallenberg.

Trots att det är uppenbart att Tyskland kommer att förlora kriget fortsätter Eichmann sitt uppdrag. I december 1944 har Röda armén nått fram till Budapest. Pilkorsarnas ledare har flytt. Eichmann ger ändå en sista order om att de 60 000 judarna som har stängts in i Budapests getto ska utplånas.

Men de neutrala legationerna ger en gemensam varning till den tyske generalmajoren som är beordrad att utföra massakern: Om han utför dådet kommer han att bli hängd som krigsförbrytare. Han avbryter aktionen och de 60 000 judarna räddas.

Wallenberg försvinner

I januari 1945 är den nazistiska terrorn över. För Sovjetunionen är Ungern ett fiendeland och det brutala kriget har gjort gränsen mellan fiendesoldater, medlöpare, vanliga civila och neutrala suddig. Ingen lever säkert.

Raoul Wallenbergs uppdrag i Budapest är över men han vill snarast komma i kontakt med sovjetiska myndigheter för att planera organisationen av återföreningar av judiska familjer och återuppbyggnaden av samhället. Den 17 januari 1945 ger sig Raoul Wallenberg av till det sovjetiska högkvarteret i ungerska Debrecen, eskorterad av den sovjetiska hemliga polisen.

Han återvänder aldrig. Raoul Wallenberg är endast 32 år gammal och får aldrig återse sin familj i Sverige.

Den som räddar ett liv, har räddat en hel värld

Raoul Wallenbergs familj har sedan försvinnandet försökt få svar på sina frågor om hans öde, men utan resultat. Från ryskt håll hävdas att Raoul Wallenberg dog i Ljubljankafängelset i Moskva den 17 juli 1947, en uppgift som aldrig har bevisats och inte heller godtagits i Sverige.

De närmare omständigheterna kring den sista tiden i Raoul Wallenbergs liv är, och kommer troligen förbli, ett mysterium.

Det är omöjligt att uppskatta exakt hur många som räddades genom Raoul Wallenberg och hans medhjälpares insatser. Men det är obestridligt att det var tiotusentals. Många är de människor vars möte med Raoul Wallenberg avgjorde deras öde. De fick leva för att se hur världen åter reste sig efter kriget, och även se barn och barnbarn växa upp. Idag är de gamla och bland de sista i en generation med egna minnen från ett av de mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia.