På Forum för levande historia använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här.
Hur ska vi prata med varandra för att olika åsikter ska kunna rymmas i en demokrati? I det här interaktiva materialet får dina elever ta ställning i demokratiska frågor och samtidigt öva sin samtalskompetens.
Om dina och mina rättigheter, och våra möjligheter att vara de vi vill vara. Här möter du några av de personer som genom historien har stått upp mot normer och lagar som begränsat.
Ett material om alla människors lika värde. Materialet består av film, radioteater, diskussionsfrågor och ett interaktivt verktyg där eleverna kan skapa kollage.
I boken Frågor jag fått om Förintelsen har Hédi Fried samlat de frågor hon fått och de svar hon gett under sina skolföreläsningar. I framtagandet av denna lärarhandledning har vi låtit oss inspireras av Hédi Frieds egna tankar om vad skolan kan göra.
Genom att studera propagandans mekanismer samt förstå vad som gör oss människor mottagliga för påverkan kan vi bli bättre på att behandla manipulerande budskap.
Workshopar för klassrummet med värderingsövningar, fakta, film, foto och ljudklipp. Alltid aktuella teman som demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter problematiseras.
Låt dina elever lära känna människor runt om i världen som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter. Klassrumsövningarna tar upp frågor om civilkurage och ger träning i källkritik.
Seriealbumet: Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget. Värderingsövningarna skapar reflektion och diskussion kring normer och de mänskliga rättigheterna.
Romernas öde under Förintelsen är till stora delar fortfarande okänt. Materialet består av lektionsupplägg med bildövningar, biografier och diskussionsfrågor.
Lärarmaterial om rasbiologi, sortering, normer och makt. Materialet består av fördjupningstexter och lektionsförslag med övningar anpassade för klassrummet.
Pedagogiskt material om historiebruk och nationalism. Utgångspunkt är konflikten i forna Jugoslavien på 1980 och 90-talet. I fokus står folkmordet i Srebrenica i juli 1995.
Pedagogiskt material med elevaktiva övningar om åskådarens passivitet och ansvar. Eleverna får ta ställning till frågor i sin egen vardag och samtidigt dra lärdom från historien.