Om Julian Better

Julians far är född i Krakow och uppvuxen i Wien men flyttar tidigt tillbaka till Polen där han är med och grundar KPP, Polens kommunistiska parti. Julians mamma och pappa bor ett tag i Berlin men flyttar 1929 till Moskva. Där lever och verkar de i hopp om att det kommunistiska Sovjetunionen ska komma att förverkliga deras drömmar.

1937 ger NKVD order om en ”polsk operation” i Sovjetunionen. Operationen innebär att NKVD arresterar folk på etniska grunder och dömer dem enlig §58. Julians pappa döms till döden på grund av påstådd kontrarevolutionär verksamhet och avrättas när Julian är fyra dagar gammal. Även hans mamma arresteras under kategorin ”familjemedlemmar till fosterlandsförrädare”. Hon döms till fem år i ”korrektions- och arbetsläger” på grund av spioneri på Sovjetunionen för Tysklands räkning.

Julian Better föds 15 december 1937 som barn till ”folkets fiender” och spenderar sina sju första år i Gulag på olika barnhem inom lägerverksamheten. Där lever han under hårda villkor tills hans mamma friges i januari 1945. De återvänder till Polen samma sommar. Julian utbildar sig till kemist vid universitetet i Warszawa och gifter sig senare med Ewa. De utvandrar till Sverige 1969 då paret tycker att antisemitismen i Polen blir för stark. De bosätter sig i Täby och får två söner.

Källa: Jag var barn i Gulag, en bok av Julian Better


Julian Betters berättelser finns med i Vittnesmål med klassrumsövningar

Läs också: