Till innehåll

Seriealbumet: Sofia Z-4515

Seriealbumet Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget och under efterkrigstiden. Ena delen är skriven i serieform och vänder sig direkt till elever i årskurs 4-9 och andra delen innehåller en kort faktabeskrivning om perioden 1933-1945.

Seriealbumet Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget och under efterkrigstiden. Ena delen är skriven i serieform och vänder sig direkt till elever i årskurs 4-9 och andra delen innehåller en kort faktabeskrivning om perioden 1933-1945. Det är en berättelse som ställer frågor om vad som har hänt i historien, om romer, mänskliga rättigheter, demokrati och tolerans. Frågor som ni kan samtala om och fördjupa er kring i klassrummet.

Till seriealbumet finns en lärarhandledning med kopplingar till kursplaner och centralt innehåll och förslag på olika sätt att arbeta med seriealbumet i klassrummet.

Sofia Z-4515 är skriven av Gunilla Lundgren med illustrationer av Amanda Eriksson och finns att ladda ned kostnadsfritt i formaten iBook (för iPad/mac) och som PDF.

    Lektionsupplägg för seriealbumet

    Här hittar du som lärare värderingsövningar som tillhör seriealbumet Sofia Z-4515. Lektionsupplägget är anpassat för dig som arbetar med årskurs 4–9.

      Ladda ner som PDF

      Ladda ner seriealbumet Sofia Z-4515 som PDF (öppnas i nytt fönster).

        Ladda ner som iBook

        Ladda ner seriealbumet Sofia Z-4515 som iBook. iBook är ett format anpassat speciellt för iPads (länken öppnas i nytt fönster).

        Relaterat

          Se alla undervisningsmaterial

          Här hittar du som är lärare 27 olika material att använda i din undervisning. För klassrummet, för studiebesök till olika platser och material som elever kan använda på egen hand.

            Undervisningsmaterial: Romer under Förintelsen

            Ett undervisningsmaterial med övningar och texter för årskurs 9 och gymnasiet. Mellan 200 000 och 500 000 av Europas romer mördades under Förintelsen. De föll offer för rasistisk förföljelse av tyska nazister och deras fascistiska allierade.

              Fakta om antiziganism

              Romer har levt i Europa sedan 1300-talet. Lika länge har de utsatts för diskriminering, våld och förtryck.