Till innehåll

Så fungerar Demokratistegen - webbinarium

Idag lanseras Demokratistegen! Välkommen till detta webbinarium som går igenom allt du behöver veta för att komma igång med ett demokratistärkande arbete på er skola eller folkhögskola.

Datum: 

onsdag 7 februari -onsdag 7 februari

Tid: 

15:00 - 16:00

Plats: 

Online via Zoom

Kategorier: 

  • Kompetensutveckling

För vem:

Rektorer, lärare, elevhälsoteam och annan personal i grundskolan, gymnasiet, Komvux samt folkhögskolor. Webbinariet kan även vara intressant för beslutsfattare och tjänstemän på huvudmannanivå.

Stå upp för demokratin med Demokratistegen! Demokratistegen är en modell som har utvecklats av Skolverket och Forum för levande historia på uppdrag av regeringen. Med Demokratistegen får skolan och folkbildningen stöd för att arbeta systematiskt med frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, utifrån verksamhetens behov. Ni kan exempelvis förebygga rasism och andra former av intolerans, öka tryggheten på er skola eller utveckla undervisningen. Demokratistegen kan också komplettera annat pågående arbete och frågor som trygghet, likabehandling och arbetsmiljö.

Webbinariet är kostnadsfritt. Det kommer inte att vara tillgängligt i efterhand.

Program

15:00-15:20 Introduktion till Demokratistegen
Vad Demokratistegen kan användas för och hur arbetet går till. Projektledarna Pontus Wallin och Hugo Wester går igenom modellens sju steg i Skolverkets utbildningsplattform och visar upp resursbanken hos Forum för levande historia.

15:20-15:40 Hur ser ett bra demokratiarbete ut?
Ta del av andras erfarenheter av demokratistärkande arbete; hur förutsättningarna sett ut och hur arbetet kan struktureras. Cecilia Ferngren, pedagog på Forum för levande historia, leder detta samtal om demokratiarbete utifrån verksamheters behov. Möt demokratimentorn och SO-läraren Emelie Jönsson från Elinelundsskolan i Malmö samt Ingiberg Olafsson, metodutvecklare på Västerbottens folkhögskola.

15:40-16:00 Frågor och svar

Moderator Marcel Rådström, pedagog på Forum för levande historia

Anmälan

Välkommen att anmäla dig senast 7 februari kl. 12.00. Länk till webbinariet mejlas till alla som har anmält sig. Har du inte fått någon möteslänk, vänligen mejla till demokratistegen@levandehistoria.se.

Sista anmälningsdag har passerat.

Relaterat

    Demokratistegen

    För skolor och folkhögskolor som vill stärka och utveckla sitt arbete med demokrati och mänskliga rättigheter.