Teodora del Carmen Vásquez får Per Anger-priset 2018

Teodora del Carmen Vásquez dömdes till 30 års fängelse för mord efter att hon fött ett dött barn och anklagats för abort. I februari 2018 släpptes hon, efter tio år i fängelse. Inifrån fängelset och efter frigivningen har hon, trots den fara det innebär, kämpat för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter i El Salvador.

El Salvador har undantagslöst förbjudit abort. Inte ens när graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller om kvinnans liv eller hälsa är i fara är det tillåtet att göra abort. Abortförbudet slår särskilt hårt mot unga fattiga kvinnor och leder också till att kvinnor som får missfall eller komplikationer i samband med graviditet misstänkliggörs. De anklagas ofta för försök till abort och döms för mord.

– Att få de fängslade kvinnorna frigivna är det som driver mig. Vetskapen om att de är oskyldiga gör att jag inte kan lämna dem. Per Anger-priset är inte främst ett pris till mig, det är en symbol för en fortsatt kamp för mänskliga rättigheter för kvinnor, säger Teodora del Carmen Vásquez.

Teodora del Carmen Vásquez föddes 1983 i Ahuachapán-regionen i El Salvador och är en känd kvinnorättskämpe i hemlandet. Hon arbetar i dag för frivilligorganisationen TNT i hemlandet som stöttar fängslade kvinnor genom bl.a. besök, kontakt med familjer och stöd i samband med frigivning. Teodora del Carmen Vásquez är en engagerad aktivist som arbetar för en förändrad abortlagstiftning, hon deltar i manifestationer och forum och är en av talespersonerna för människorättsorganisationen Agrupación Ciudadana i El Salvador.

Teodora del Carmen Vásquez började sitt engagemang för en ändrad abortlagstiftning under tiden i fängelset. Hon blev en informell talesperson för de kvinnor som dömts till fängelsestraff på liknande grunder, tog emot besök i fängelset från ett flertal internationella organisationer och ambassadörer från flera länder och gjorde en mängd intervjuer.

Att prata med människor om hur villkoren för kvinnor ser ut i El Salvador är en viktig del i Teodora del Carmen Vásquez engagemang.

– Efter det jag upplevt har jag vigt mitt liv åt att arbeta för andra kvinnor. Vi måste hjälpa varandra så att andra kvinnor och flickor inte lider på samma sätt som vi som suttit fängslade har gjort.

Teodora del Carmen Vásquez tar emot priset vid en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm den 8 november.

Forumkväll den 7 november på Forum för levande historia: Samtal med årets Per Anger-pristagare


Teodora del Carmen Vásquez nominerades till Per Anger-priset av Amnesty Internationals svenska sektion.

Per Angerpris-juryns motivering

Teodora del Carmen Vásquez tilldelas 2018 års Per Anger-pris för sin kamp för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador - ett av världens mest konservativa länder i synen på abort. Hon har vänt en personlig smärta till en kraft som ger stöd och hopp till många flickor och kvinnor i sitt hemland. Att efter tio år i fängelse ändå fortsätta kampen är inte bara enastående, det kräver också stort mod. Teodora del Carmen Vásquez är en inspiration för oss alla.