Om Per Anger-priset

Per Anger-priset är en internationell utmärkelse som instiftades 2004 av den svenska regeringen. Priset delas ut för att lyfta fram humanitära och demokratifrämjande insatser. Forum för levande historia har fått i uppdrag av regeringen att organisera allt arbete som rör priset.

Priset har fått sitt namn efter Per Anger som var sekreterare vid den svenska legationen i Budapest. Det var han som tog initiativet till det svenska arbetet att rädda så många människor som möjligt undan förföljelse och avrättningar i det nazistockuperade Ungern under andra världskriget.

Nomineringsorganisationer

Nomineringsorganisationerna är den svenska sektionen av Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Afrikagrupperna, IM - individuell människohjälpWe effectRädda barnenKvinna till Kvinna och Svenska kyrkan.

 

Jurymedlemmar

Johan von Schreeb Johan von Schreeb är kirurg och en av grundarna till den svenska sektionen av Läkare utan gränser. Han är docent vid Karolinska Institutet i Solna där han leder kunskapscentrum för katastrofmedicin. Han har sedan 25 år regelbundet arbetat i samtidens katastrofer. För sina humanitära insatser utsågs von Schreeb 2014 till Årets svensk.
 

 

Carl Magnus Nesser

Carl Magnus Nesser är rättschef vid Utrikesdepartementet. Han har tidigare varit chef för UD:s ministerkansli, ambassadör i Israel och ambassadör i Irak. Nesser har även tjänstgjort vid FN-representationen i New York, vid OSSE-delegationen i Wien och vid en advokatbyrå.

 

 

Fotot visar Hewan i stadsmiljö med blicken riktad mot kameran, svart kvinna med långt lockigt hår, i en mönstrad knytblus i rött läppstift, stort leendeHewan Temesghen är generalsekreterare för Fairtrade Sverige med en bred bakgrund inom mänskliga rättighetsorganisationer, både internationellt och nationellt. Hon har en lång erfarenhet av att arbeta med ungas delaktighet och demokratifrågor. År 2021 utsågs hon till en av Sveriges hållbarhetsmäktigaste.

 

Fotot visar Nils i stadsmiljö med blicken riktad mot kameran, vit man med kort hår och lite skäggstubb, i en marinblå skjorta, litet leendeNils Anderfelt är barnbarn till Per Anger och representerar familjen Anger i juryarbetet. Han stod sin morfar nära. Nils är utbildad klinisk psykolog med särskilt intresse för traumabehandling och krishantering.

 

 

Fotot visar Caroline mot grå bakgrund med blicken riktad mot kameran, vit kvinna med mörkbrunt hår uppsatt i tofs, i en mörkblå kavaj över vit t-shirtCaroline Källner är tillförordnad överintendent på Forum för levande historia. Vid Forum för levande historia har hon tidigare ansvarat för myndighetens fortbildningsverksamhet och forskningssamverkan. Hon har lång erfarenhet som ledare inom civilsamhällesorganisationer och myndigheter som arbetar med  frågor som rör mänskliga rättigheter och demokrati, både i Sverige och internationellt.