Kriget i forna Jugoslavien
Nationalismen växte sig stark i flera av de forna öststaterna. Men ingenstans blev konsekvenserna så förödande som i forna Jugoslavien. Där brukades nationalismen för att påvisa olikheter och fiendskap mellan grupper. Ett centralt inslag i polemiken som förde parterna mot varandra var kopplingar till den egna historien.
De här faktasidorna om kriget i det forna Jugoslavien är en del av det pedagogiska materialet Den livsfarliga historien. Syftet med materialet är att visa hur det kan finnas flera tolkningar av samma historiska skeenden, samt hur historia kan brukas i farliga syften och nationalism i extrema former kan leda till intolerans, krig och etnisk rensning.
Nationalism och historiebruk
Vad är det som gör det så lätt att med historiens hjälp övertyga sig själv och andra? Texten Offer för historien är berättade utifrån kroaternas, bosniakernas och serbernas historiemedvetande.
Juli 1995 genomfördes det största folkmordet i Europa sedan det andra världskriget. I staden Srebrenica mördades över 8 000 bosnienmuslimska män.
Här hittar du texter om försoning, identifieringsarbete av offren i Srebrenica, internationella domstolen i Haag, fakta om åtalade personer, Sidas arbete.
Den livsfarliga historien
Klassrumsmaterial om historiebruk och nationalism med utgångspunkt i konflikten i forna Jugoslavien på 1980 och 90-talet. I fokus står folkmordet i Srebrenica.
Länkar till material om
Kriget i forna Jugoslavien
Filmer om Kriget i forna Jugoslavien