Förintelsens minnesdag

27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Lägg upp ett evenemang i minnesdagskalendariet

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige. I vårt minnesdagskalendarium kan du lägga upp information om vad som händer i dit bibliotek, din skola, kommun eller förening. Genom minnesdagskalendariet kan vi tillsammans hjälpas åt att sprida information om vad som händer i samband med 27 januari, så att fler kan vara med och hedra offren. Här kan du lägga upp program för ditt evenemang.

Minnesdagsutställningen 2016

Inför Förintelsens minnesdag erbjuder vi en utskrivbar miniutställning som du kan ladda ned och sätta upp på t ex ditt bibliotek eller din skola.  Årets utställning handlar om människosynen i Nazityskland. Fokus är T4-aktionen, nazismens eutanasiprogram, som riktades mot människor med funktionsnedsättning. 
Här kan du ladda ned miniutställningen.

Filmer om Förintelsens minnesdag