Om Per Anger-priset

Per Anger-priset är en internationell utmärkelse som instiftades 2004 av den svenska regeringen. Priset delas ut för att lyfta fram humanitära och demokratifrämjande insatser. Forum för levande historia har fått i uppdrag av regeringen att organisera allt arbete som rör priset.

Priset har fått sitt namn efter Per Anger som var sekreterare vid den svenska legationen i Budapest. Det var han som tog initiativet till det svenska arbetet att rädda så många människor som möjligt undan förföljelse och avrättningar i det nazistockuperade Ungern under andra världskriget.

Nomineringsorganisationerna är den svenska sektionen av Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Svenska FN-förbundet, Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, Reportrar utan gränser, Svenska PENAfrikagrupperna, Kvinna till Kvinna och Svenska kyrkan.

Juryn består av Ingrid Lomfors (Överintendent Forum för levande historia), Parul Sharma (Människorättsjurist), Elinor Hammarskjöld (UD:s Rättschef), Johan von Schreeb (Kirurg, specialiserad i global katastrofmedicin, Docent i internationell hälsa) och Peter Anger (son till Per Anger).