Mordechai Baran


"Man fick vara som en häst. Det var bara att lyfta och lasta, lyfta och lasta, dagarna i ända."

Mordechai ”Max” Baran föddes 1921 i den polska staden, Boleslawiec, nära den tyska gränsen. Hans familj med fem syskon, fyra bröder och en syster, bodde i ett litet hus med egen trädgård.

När andra världskriget utbröt den 1 september 1939 var Mordechai sjutton år gammal. De tyska soldaterna avancerade snabbt in i Polen och förföljelser av judar började. Mordechai togs tillfånga och skickades till Tyskland som tvångsarbetare. Det var början på fem och ett halvt år av slavarbete och koncentrationslägervistelse i Tyskland, Österrike och Polen, bland annat i Auschwitz-Birkenau.

Foto på Mordechai Baran, Wieruzów, 1945Den åttonde maj 1945 befriades Mordechai från koncentrationslägret Theresienstadt, i nuvarande Tjeckien. När han återvände till sin hemstad fick han veta att ingen annan i hans närmaste familj överlevt. Han gifte sig med Sara Tropp och den 14 maj 1946 föddes deras dotter Tola. Den lilla familjen beslutade sig av politiska skäl för att lämna Polen. Att de valde att resa till Sverige berodde på att Mordechai hade släkt där.

Snart efter sin ankomst till Stockholm började han att arbeta som skräddare. Senare öppnade Mordechai kemtvätt, något han skulle komma att arbeta med resten av livet, bland annat på Sheraton hotell i Stockholm.

Mordechai Baran har aldrig tidigare offentligt berättat om sina upplevelser från Förintelsen men gör det nu eftersom han är en av de få i dag levande i Sverige som bär på dessa minnen.

Lyssna på ljudklipp med Mordechai