Jovan Rajs

Jag hade bara en enda tröja, en polotröja. Lössen la ägg i vecken och gömde sig mellan maskorna i tyget. Det kliade nonstop.

Jovan Rajs föddes 1933 i Jugoslavien. Han var yngsta barnet i en familj där mamma var hemmafru och pappa bokhandlare. När kriget nådde Jugoslavien i april 1941 var Jovan knappt åtta år gammal och hans äldre bror Djurica elva. Alla i hans närmaste familj mördades 1941-1942.

Jovan klarade sig undan den övriga familjens öde genom att leva gömd, först hos sin moster i Belgrad och sedan i Ungern hos andra släktingar. Den 19 mars 1944 marscherade tyska trupper in i Ungern. Jovan fördes först till ett getto i Szeged och därifrån med godståg till tvångsarbete i Österrike. Från december 1944 till april 1945 vistades han i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Svartvitt foto på Dina och Jovan Rajs 1956.Hans sista anhalt före befrielsen var Theresienstadt nära Prag, nuvarande Tjeckien. Där befriades han av ryssarna den 8 maj 1945.

Efter kriget återvände Jovan till sina hemtrakter i nuvarande Serbien och bodde med sin moster och hennes familj. Han utbildade sig till läkare och gifte sig 1958 med Dina Vajs. De fick två döttrar och flyttade 1968 till Sverige där Jovan under sin karriär blev professor i rättsmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm.

2001 utkom boken ”Ombud för de tystade” Norstedts Förlag. Boken tillkom i samarbete med Kristina Hjertén och skildrar Jovans liv och upplevelser.
 Lyssna på ljudklipp med Jovan