3. Personliga berättelser kan väcka starka känslor


Genom det subjektivt upplevda kan vi få förståelse och kunskap om en historisk situation samt en insikt om att det inte får hända igen.

Att få ta del av en persons smärtsamma upplevelser kan väcka en hel del känslor. Känslor som kräver såväl tid som möjlighet till reflektion.

Övningen här nedan uppmanar eleverna att våga ge uttryck för de olika känslor som vittnesmålen väcker hos dem.

Genom att de själva får skapa litterära eller estetiska alster kan övningen ligga till grund för en diskussion om hur personliga berättelser kan bidra till en fördjupad förståelse av historien.

 

Titta på vittnesmålen:

I klippet ovan berättar Bela om hur Mengele ljög för att få fram de män som hade minst ork för att sortera bort dem till döden.
Bela föddes 1925, i en judisk familj i en stad som fram till 1940 tillhörde Rumänien men då övertogs av Ungern. Han överlevde Auschwitz och Buchenwald. Efter kriget flyttade han och hans syster till Sverige. Läs mer om Bela här.

I klippet ovan berättar Margareta om den omänskliga transporten till Auschwitz och hur de blev behandlade där.
Margareta Kellner föddes 1914 i en judisk familj i Ungern. Hon deporterades till Auschwitz och lyckades överleva. 1945 kom Margareta till Sverige med hjälp av Röda Korset. Läs mer om Margareta här.

I klippet ovan berättar Julian om sina första levnadsår i fånglägret i Gulag och hur han blev separerad från sin mor och fick nytt namn.
Julian Better föddes 1937 i ett av Gulags koncentrationsläger, Ryssland. Föräldrarna var från Polen och satt i fångläger anklagade för att vara folkets fiender. Fyra dagar innan Julians födelse avrättas hans pappa. Julian kom till Sverige i slutet av 60-talet. Läs mer om Julian här.

I klippet ovan berättar Franciska om när de anlände till Auschwitz och hennes systerson och pappa fördes till gaskamrarna.
Franciska Levy (kallas Mimmi) föddes 1928 i en judisk familj i Tjeckien. Hon bodde i tjeckiskt ghetto och satt i flera koncentrationsläger bl. a. Bergen-Belsen och Auschwitz. Franciska kom till Sverige via Danmark 1945. Läs mer om Franciska här.

I klippet ovan berättar Julia om hur SS-soldater torterade henne som straff för att hon tagit en konservburk från koncentrationslägrets kök.
Julia Lentini föddes 1926 i en romsk familj i Tyskland. Julia och hennes familj hamnade i koncentrationsläger, ett av dem var Auschwitz. Hon överlevde och gifte sig med en amerikansk soldat. Julia flyttade till USA 1946. Läs mer om Julia här.


Övning A

Vilka känslor väcker berättelsen? (Estetisk gestaltning)

Be eleverna välja en mening eller en situation från ett av vittnesmålen som de särskilt fastnar för. Låt den sedan bli utgångspunkt för en personlig reflektion som eleverna kan uttrycka i valfri form, till exempel i en novell, en film, ett musikstycke, ett konstverk eller en dikt.

Eventuellt kan följande frågeställningar ge dem stöd:

  • Varför valde du just den meningen/situationen?
  • Vilka känslor väcktes när du såg personens vittnesmål?
  • Om du själv har varit ett offer, hur kändes det?
  • Hur kan ord och bild användas till att uttrycka de känslor som personliga berättelser kan ge upphov till?